02.02.2016 09:45

Situația critică pentru bugetul Rusiei

Realizarea bugetului în 2016 va fi unul foarte problematic pentru Federația Rusă. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Economiei, Alexei Uliukaev. Oficialul a mai precizat că și privatizarea proprietăților de stat va fi afectată, însă tranzacțiile trebuie reluate, transmite RBC.

Ministrul rus al Economiei speră că prin intermediul privatizării să fie obținute surse care să contribuie la bugetul federal pe anul curent, deși tot el a menționat că în ultimii doi ani piața activelor de stat a scăzut drastic. În context, Uliucaev a declarat că bugetul Rusiei este într-o situație critică, iar turbulențele de pe piețele financiare dau un semnal că lucrurile nu se vor redresa.

Bugetul Federației Ruse pentru 2016 a fost calculat la un deficit bugetar de 3% din PIB, reieșind din prețul petrolului în valoare de 50 dolari per baril. Iar autoritățile ruse sunt gata pentru cel mai sumbru scenariu economic, pe fundalul scăderii dramatice a cotațiilor la petrol pe bursele internaționale. Potrivit RBC, ministrul Finanțelor a anunțat că va reduce cu 10% bugetul federal și a refuzat să aloce mai mult de jumătate din necesarul surselor pentru planul anticriză, propus de ministrul Economiei.

Comentarii