11.05.2016 20:14

Polonia a propus o modalitate de a evita conflictele între Rusia și NATO

Polonia propune să se intensifice rolul OSCE, ca să se prevină incidentele periculoase între militarii ruși și occidentali, scrie „Коммерсант”.


Forțele Aeriene ale SUA au majorat considerabil în ultimele săptămîni numărul de zboruri ale avioanelor-spion în zona de sud a Mării Baltice. Acum navele aeriene americane ajung în mod sistematic în apropierea frontierelor ruse, fapt ce tensionează situația. Cazurile de acest gen pot deveni cu ușurință „surse de confruntări inutile”, de aceea, trebuie să se întreprindă totul pentru a reduce riscurile, a relatat pentru publicație Adam Bugaiski, reprezentant permanent al Poloniei în organizațiile internaționale de la Viena.

În opinia autorităților poloneze, toți membrii OSCE trebuie să-și asume obligația „să evite orice acțiuni care s-ar putea solda cu incidente militare periculoase”. În afară de aceasta, după cum propune Varșovia, pe lîngă OSCE trebuie creată o comisie specială care să investigheze episoadele periculoase, se menționează în articol.

Coautoare ale propunerilor poloneze au devenit șapte țări – „Republicile Baltice și alte state din Occident”, a relatat Adam Bugaiski pentru „Ъ”.

Polonia contează că propunerile ei vor fi adoptate pînă la finele anului, scrie „Коммерсант”.


Comentarii