15.05.2019 09:15

SUA pregătesc o lege pentru sancționarea conductei ruso-germane Nord Stream 2

Mai mulți senatori americani au introdus un proiect de lege ce prevede sancționarea conductei ruso-germane, criticată repetat în SUA.

Proiectul de lege a fost depus de trei senatori republicani și unul democrat și urmărește impunerea de sancțiuni companiilor și persoanelor implicate în construirea conductei, transmite Știri.md cu referire la realitatea.net.

Legea reflectă îngrijorarea exprimată deja de SUA cu privire la influența Rusiei în Europa.

Proiectul conductei Nord Stream 2 este derulat de compania publică rusească Gazprom, cu finanțare din partea companiilor germane Uniper și Wintershall/BASF, dar și a celor din alte state europene - Dutch, OMV și Engie.

Criticii acestui proiect în valoare de 11 miliarde de euro se tem că el va crește dependența Europei de gazul rusesc. Trump însuși a atacat Germania că este ”captiva” Moscovei din cauza dependenței de energia exportată de Rusia.

Nord Stream 2 ocolește și Ucraina, un nou motiv de îngrijorare pentru criticii proiectului, care spun că, astfel, Kievul devine și mai vulnerabil în fața influenței Moscovei.

Totuși, notează Reuters, gazul importat de Germania din Rusia din Nord Stream 2 ar fi o variantă mai ieftină decât cea a gazului natural lichefiat pe care SUA îl promite ca alternativă.

Proiectul de lege este un semnal important al îngrijorării SUA, dar mai are totuși pași importanți de făcut. Dacă va fi adoptat de Senat, el mai trebuie votat și în Camera Reprezentanților, înainte de a fi promulgat de președintele Donald Trump.


SURSA

Comentarii