12.07.2016 12:45

Curtea de la Haga: Beijingul nu are drepturi istorice în Marea Chinei de Sud

„Tribunalul afirmă că nu există niciun fundament juridic pentru ca Beijingul să revendice drepturi istorice asupra resurselor din zonele maritime din interiorul «liniei celor noua puncte»”, afirmă Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga într-un comunicat.

China a precizat că "nu recunoaște și nu acceptă" decizia Curții, specificînd că nu are "nicio jurisdicție" în materie.

Beijingul revendică cvasitotalitatea Mării Chinei de Sud – bogată în hidrocarburi – spre nemulțumirea altor țări riverane: Filipine, Vietnam, Malaezia și Brunei. Regiunea este, de asemenea, o intersecție de rute comerciale, vitală pentru comerțul mondial, iar apele ei sînt bogate în pești.

China, care a boicotat audierile, se bazează pe delimitarea în "nouă puncte" apărută pe hărțile chinezești în anii 1940. În cererea introdusă în 2013, Manila a cerut Curții de Arbitraj să declare că pretențiile Chinei încalcă Convenția ONU privind dreptul maritim, semnată de ambele țări. "Tribunalul consideră că Beijingul a încălcat drepturile suverane ale Filipinelor în zona sa economica exclusivă", respectiv pînă la 200 de mile maritime.

Curtea a stabilit, de asemenea, că elementele revendicate de China nu permit găzduirea de populații umane și nu pot fi considerate insule.

Aceste "elemente" nu sînt deci "capabile să genereze o zonă economică exclusivă". Pentru a-și susține revendicările, China a recurs la lucrări de extindere a unor insule sau recife, pe care a amplasat piste de aterizare, porturi și alte instalații, printre care, recent, patru faruri pe recife și un al cincilea în curs de construcție.



SURSA

Comentarii