11.07.2016 12:20

Theresa May, aproape de șefia guvernului britanic. Adversara sa se retrage

Andrea Leadsom urmează să se retragă luni din cursa împotriva lui Theresa May pentru succesiunea premierului demisionar David Cameron, scrie BBC, citat de News.ro.

"Abuzul a fost prea mare", a declarat luni pentru BBC o sursă apropiată ministrului Energiei.

Leadsom candida împotriva ministrului de Interne Theresa May la şefia Partidului Conservator şi implicit pentru fotoliul de premier. Ea i-a cerut scuze lui May luni, după ce a sugerat că faptul că este mamă o face o candidată mai bună pentru acest post. Leadsom urmează să facă un anunţ luni la ora locală 12.15 (14.15, ora României).

În cazul în care Leadsom se retrage, succesoarea lui Cameron ar putea să preia postul mult mai devreme decât pe 9 septembrie, cînd urmau să se încheie alegerile din Partidul Conservator (Tory).

Calendarul alegerilor sau oportunitatea continuării cu un singur candidat la conducerea Tory le revine celor 1922 de aleşi membri ai Comitetului conservator.

În cazul în care May va deveni preşedinta Tory, necontestată, ea devine premier-desemnat sau "premier ales" numai în baza deciziei celor 1922 de aleşi.

Gordon Brown a devenit premier al Marii Britanii în locul lui Tony Blair la 38 de zile după ce a fost ales lider de neconstestat al Partidului laburist



SURSA

Comentarii