25.09.2015 08:02

Ucraina are o nouă doctrină militară

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a semnat documentul prin care o cataloghează pe Rusia drept principalul stat agresor. Potrivit autorităţilor de la Kiev, armata rusă a ocupat peninsula Crimeea și se implică activ în conflictul armat din regiunile Donețk și Lugansk.

Potrivit decretului „Cu privire la noua ediție a doctrinei militare a Ucrainei”, în prezent, amenințarea militară pentru Ucraina este posibilă inclusiv prin posibilitatea desfășurării armelor tactice nucleare pe teritoriul peninsulei Crimeea. Totodată, și prezența trupelor ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova este un pericol pentru Ucraina.

Doctrina militară prevede că, pentru restabilirea suveranității de stat și integrității teritoriale a Ucrainei, este necesară reformarea sistemului național de securitate până la aderare la UE și NATO.

Între timp, rebelii proruşi au dat ultimatum agenţiilor ONU prezente în bastionul de la Lugansk, în estul Ucrainei, să părăsească regiunea până vinery, iar ONG-urile internaţioale au primit, separat, un ultimatum să părăsească regiunea până sâmbătă, scrie Mediafax.

Reamintim că aproape opt mii de oameni au murit în urma conflictului din Donbass, în primăvara anului 2014.

Comentarii