08.10.2015 09:19

UE, pe urmele traficaților de refugiați

În mijlocul unui aflux puternic de imigranţi care caută azil pe continent, Uniunea Europeană a lansat o operaţiune militară în apele internaţionale din Marea Mediterană pentru a aresta traficanţii de refugiaţi, porecliţi “mafioţii mării”. Operaţiunea implică şase nave de patrulare în apele internaţionale de lângă coasta Libiei, care este punctul de plecare pentru multe dintre bărcile pline cu refugiaţi. Navele de patrulare folosite includ un portavion italian, o fregată franceză, una britanică şi una spaniolă şi alte două nave germane.

La sfârşitul lunii octombrie, cel puţin alte trei nave sunt programate să se alăture operaţiunii, care include de asemenea şi 4 avioane şi alți peste 1000 de persone. Operaţiunea a primit undă verde luna trecută, dar navelor UE nu li s-a permis să urmărească traficanţii în apele libiene pentru moment. Navele UE vor patrula în 10 zone de lângă coasta libiană, dintre care 4 sunt situate de-a lungul liniei de demarcaţie care separă apele internaţionale de cele libiene, în timp ce celelalte zone sunt situate în largul mării.

Până acum în acest an, aproximativ o jumătate de milion de refugiaţi, în principal din Siria, şi-au riscat viaţa pentru a traversa Mediterana în bărci nesigure cu scopul de a ajunge în Europa, indică cifrele oficiale, dintre care aproximativ 2.800 de oameni au murit pe drum.

Comentarii