24.09.2015 07:36

UE va mobiliza 1 miliard de euro pentru imigranți

Cele 28 de state membre ale UE au convenit să mobilizeze o sumă suplimentară de cel puțin un miliard de euro pentru agențiile ONU care îi ajută pe refugiați în țările vecine Siriei, a anunțat președintele Consiliului European Donald Tusk, în noaptea de miercuri spre joi. Acest pachet va merge în principal la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați și Programul Alimentar Mondial, a confirmat Tusk la sfârșitul summit-ului european la Bruxelles asupra crizei migrației.

Președintele Consiliului a anunțat, de asemenea, înființarea de așa-numite "hotspoturi", centre de primire și înregistrare a migranților în Italia și Grecia, "până la sfârșitul lunii noiembrie". Aceste centre de primire, instalate în țări situate în prima linie în fața afluxului de solicitanți de azil, ar trebui să permită identificarea, înregistrarea și amprentarea migranților sosiți, cu asistență logistică de la agențiile UE.

Locuri de primire există deja în Grecia și Italia, dar ele trebuie să îndeplinească o serie de reguli de funcționare, sub supervizare europeană, pentru a răspunde la definiția de "hotspoturi" dorită de UE, notează Agerpres.ro. Ulterior, din aceste locuri vor fi "relocați" refugiații către alte state membre. Și tot de aici vor trebui să fie trimiși înapoi în țările lor de origine cei care vor fi considerați imigranți ilegali, fără a avea nevoie de protecție internațională.

Comentarii