01.07.2016 09:05

Un avion rusesc aflat în misiune a dispărut

Agenția de presa TASS a comunicat vineri dimineață ca un avion rusesc IL-76 a dispărut de pe radare, în regiunea Siberia.

Din primele informații reiese ca la bordul aparatului de zbor erau 10 persoane, inclusiv echipajul. Reprezentanții turnului de control care comunicau cu piloții au pierdut contactul cu avionul cînd acesta era în zona Kachug, din regiunea Irkutsk. In momentul ciudatei dispariții, aeronava se afla la altitudinea de 3000 de metri.

Jurnaliștii de la Russia Today au notat ca zona în care a fost observat ultima oara aparatul de zbor era plin de fum, condiții care puteau influența reacțiile echipajului. La puțin timp după ce a fost confirmată dispariția avionului, guvernanții de la Moscova au trimis 100 de salvatori în căutarea acestuia. Aeronava avea la bord și opt elicoptere dotate cu aparatură medicală.

Presa oficială din Rusia a subliniat ca nu au fost raportate defecțiuni tehnice. „Avionul nu avea probleme tehnice. A trecut de toate procedurile necesare înainte de efectuarea zborului. Echipajul prezent pe avion are multe ore de zbor la activ și experiență în lupta cu incendiile, în operațiuni de salvare și în livrarea ajutoarelor umanitare”, a notat TASS cu referire la o sursă din rîndul autorităților.

Avionul rusesc IL-76 este foarte apreciat la nivel mondial datorită capacității sale de a transporta cantități mari de apă pentru stingerea incendiilor (42 de tone – n.r.). De asemenea, acest tip de aeronavă este solicitat în zone greu accesibile, precum sînt pădurile din Siberia. Supranumit „bombardierul cu apă”, IL-76 este cel mai mare avion din lume care a fost construit pentru a interveni în situațiile de incendii mari de vegetație. În acest moment, în operațiunile specifice de salvare a celor dispăruți sînt implicate opt avioane de căutare, dar și 100 de parașutiști, lansați deasupra zonei în care se presupune ca s-ar putea afla avionul.

Comentarii