16.09.2015 14:09

Unde sunt cei mai ieftini carburnați

Prăbușirea cotației petrolului a provocat pierderi mari în ultimul an muncitorilor în extracția țițeiului, acționarilor companiilor energetice și țărilor care depind foarte mult de această resursă. Însa există și un efect pozitiv: benzina la nivel mondial s-a ieftinit enorm.

O hartă publicată de Bloomberg arată că, în perioada octombrie 2014 - iulie 2015, în aproape toate cele 76 de țări luate în calcul, prețul combustibilului a scăzut. Cea mai importantă reducere de preț la pompa se observă în Venezuela. În această țară, motorina s-a ieftinit cu 97%, astfel că poți alimenta 24 de SUV-uri cu mai puțin de un dolar. La polul opus se află Arabia Saudită, unde prețul este ținut fix de către stat.

Costul motorinei variază de la o țară la alta, în funcție de condițiile de rafinare, schimbările în ceea ce privește taxarea, dar și fluctuațiile cursului valutar. Pentru o comparație mai exactă, Bloomberg a transformat prețul mediu din fiecare stat în dolari americani. Astfel, datele Bloomberg arată că, în al doilea trimestru al anului, prețul mediu al unui galon de benzină (aproximativ 3,8 litri) era de 5,49 dolari. Astfel, România se clasează pe locul 27 în rândul țărilor cu cel mai scump carburant. Totuși, țările din jur stau și mai bine. În Bulgaria, un galon de benzină costă 4,92 de dolari, iar în Ungaria - 5,20 de dolari. Între timp, în Republica Moldova petroliștii nu se încumetă să ieftinească carburanții, prețul acestora fiind în continuare ridicat.

Comentarii