22.04.2016 17:08

Japonezii vor să construiască un tren invizibil

Stim deja ca masina viitorului va fi dominata de tehnologii sofiscate si mult mai respectuoasa fata de mediul inconjurator.

Dar cum va arata trenul viitorului? Un raspuns l-ar putea oferi japonezii, care lucreaza la un proiect cu adevarat inedit. Concret, Tara Soarelui rasare, recunoscuta pentru avansul ei in constructii feroviare, doreste sa dezvolte un tren aproape invizibil, scrie incomemagazine.ro.

Imaginat de societatea Seibu Railway, proiecul nu presupune realizarea unui tren total invizibil gratie noilor materiale. De fapt, acest mijloc de transport va fi astfel conceput, incat sa se „confunde cu peisajul”. O misiune asumata de Kazuyo Sejima, unul din marii arhitecti ai momentului, care s-a angajat sa puna la punct interiocul si exteriorul vagoanelor.

Acest tren al viitorului va arbora in cele 56 de vagoane ale sale o structura metalica reflectorizanta. Cand se va afla in plina viteza, aceasta „haina” va crea iluzia invizibilitatii. Astfel, „trenul cameleon” se va „adapta”, practic, la peisajul pe care il va traversa, vezi muntii Chichibu sau centrul capitalei TOkyo, a explicat Sejima.

Misiunea arhitectului, laureat al Premiului Pritzker in 2010, este cu atat mai mare, cu cat el va trebui sa adapteze noua structura la trenurile existente deja. Nu, Seibu Railway nu vrea sa revolutioneze constructiile feroviare. Intreprinderea doreste, pur si simplu, sa marcheze implinirea a 100 de ani de activitate cu o serie limitata de asemenea trenuri.

Daca proiectul japonezilor nu va folosi tehnologii futuriste, alte companii lucreaza la trenuri demne de un film science-fiction. In Statele Unite, spre exemplu, Hyperloop capabil sa ruleze cu 1300 km/ora este in faza de dezvoltare. Pana la finalizare vor mai trece, probabil, vreo zece ani.

Sursa

Comentarii