22.09.2015 10:58

Volkswagen, zguduit de un uriaș scandal internațional

Volkswagen este zguduit de un uriaș scandal internațional. Compania germană Volkswagen este acuzată de agenția de mediu americană că și-a echipat mașinile cu un soft spion capabil să detecteze testele anti-poluare și să le falsifice.

Potrivit presei americane, este vorba de 482.000 de automobile produse de concernul Volkswagen ca Audi și Passat, care ar fi folosit un software numit "dispozitiv de aparare" pentru a face să pară că motoarele diesel ale vehiculelor grupului emit un nivel mai scazut de emisii decât în realitate.

În urma acuzațiilor, reprezentanții Volkswagen (VW) au exprimat scuze publice și au oprit vânzarea anumitor modele diesel în Statele Unite, iar titlurile grupului au scazut luni cu 19%.

Totodată, Guvernul de la Berlin a cerut luni constructorilor de automobile informaţii tehnice suplimentare pentru a se putea verifica dacă în Germania sau în Europa există probleme privind respectarea normelor de poluare, în contextul scandalului în care este implicat grupul auto Volkswagen în Statele Unite.

De cealaltă parte, Germania și Coreea de Sud au anunțat că doresc la rândul lor să realizeze teste pentru a determina dacă mașinile comercializate pe teritoriul lor conțin și ele soft-ul fraudulos.

Acum, compania germană, cel mai mare producător de automobile din lume, riscă niște penalități financiare uriașe, de până la 18 miliarde de dolari. De la izbucnirea scandalului, acțiunile Volkswagen sunt pe tobogan la bursele din lume. Numai luni dimineața, compania a pierdut 20 de miliarde de euro.

Menționăm că Germania este ţara de origine a brandurilor de lux Mercedes, BMW, Porsche şi Audi, unul din şapte locuri de muncă depind de industria auto, iar exporturile de automobile reprezintă aproape 20% din total.

Comentarii