22.06.2015 08:30

Zi DECISIVĂ pentru Grecia

Astăzi la Bruxelles se decide soarta Greciei. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat de urgență un summit al ţărilor cu monedă europeană unică pentru a discuta, la cel mai înalt nivel, situaţia Greciei. Șefii de stat şi de guvern din comunitatea europeană au menirea să găsească în al doisprezecelea ceas o soluție care să țină Grecia în Zona Euro și pe linia de plutire. Pe de alta parte, presa scrie că și creditorii ar fi pregătiți să acorde Greciei un răgaz de șase luni.

Înaintea summitului decisiv, șeful guvernului grec Alexis Tsipras a prezentat creditorilor noile propuneri ale Greciei pentru a evita intrarea in faliment și pentru care creditorii se arată dispuși să negocieze. Banca Centrala Europeana a anunțat deja, că nu va permite un colaps al creditorilor eleni deoarece s-ar crea un efect de domino, fiind afectate si alte banci europene. Între timp, mii de persoane au manifestat, duminică, în faţa Parlamentului din Atena, cerându-i premierului grec Alexis Tsipras să reziste presiunii exercitate de creditorii internaţionali de a accepta mai multe măsuri de austeritate în schimbul deblocării următoarei tranşe de împrumut. Totodată, manifestații de sprijin în favoarea guvernului elen au avut loc la sfârșitul săptămânii în mai multe orașe din Europa, ca Paris, Berlin, Roma, Bruxelles sau Amsterdam. Menționăm că, scurgerile de capital de saptamâna trecută se ridica la 5 miliarde de euro, amenințând să lase băncile elene fără lichidități.

Dacă, în urma reuniunii de la Bruxelles, nu se va ajunge la un compromis, există riscul ca Grecia să părăsească zona euro. Experţii financiari avertizează că acest lucru ar însemna devalorizarea noii monede, inflaţie şi o creştere vertiginoasă a şomajului.

Comentarii