05.03.2015 12:40

Avionul Malaysia Airlines, prăbușit în Ucraina ar fi fost doborât de o rachetă rusească

Zborul MH 17, cu 298 de oameni la bord, care s-a prăbuşit vara trecută în estul Ucrainei, a fost doborât de o rachetă lansată de un sistem rusesc Buk, dirijat, cel mai probabil, de un echipaj rus.

Concluzia a fost comunicată de Parchetul din Olanda, sub a cărui conducere grupul internațional de criminaliști JIT (Joint Investigation Team) a anchetat tragedia.

Parchetul a mai precizat că există indicii clare că serviciile secrete ruse au încearcat să sparga sistemele informatice ale poliției și procurorilor olandezi.

Telefoane inteligente și laptop-urile utilizate de anchetatorii olandezi in Ucraina și care a avut contact cu retelele de Internet locale au trebuit să fie distruse, fiind infectate cu programe spyware. În unele cazuri a fost necesar sa fie eliminate si rețelele de la domiciliul anchetatorilor, care au fost tinte ale atacurilor si posibil sa fi fost infectate, potrivit publicatiei nos.nl.

Conform sursei citate, racheta a fost adusă din Rusia pe teritoriul Ucrainei cu puțin timp înainte de producerea tragediei, fapt confirmat de numeroase fotografii și înregistrări video, precum și de declarații ale martorilor.

Presa germană a anticipat anul trecut o astfel de concluzie a investigaţiei: reporterii grupului Correctiv, cu participarea jurnaliştilor de la Der Spiegel, Algemeen Dagblad și Bellingcat, au stabilit toamna trecută că sistemul Buk fusese adus din regiunea Kursk înaintea catastrofei de la 17 iulie. Ei susțin că au descoperit o fotografie realizată în zona Lugansk după data tragediei iar în imagine se vede acest sistem militar din care lipsea o rachetă.

Ministerul rus al Apărării nu a negat autenticitatea fotografiei, dar a interpretat-o în scopuri proprii, susținând că ea a fost făcută, de fapt, pe teritoriul controlat de militari ucraineni.

Anchetatorii au colectat și prelucrat un volum imens, de peste un milion de documente, fotografii și înregistrări video, scrie Paginaderusia.

Ei urmăresc în prezent să stabilească cercul persoanelor responsabile, să adune dovezi împotriva lor și să ofere instanței fapte și probe suficiente pentru pronunțarea unui verdict.

Aminitm ca pe 17 iulie 2014 la aproximativ 16.20 de pe radare a dispărut aeronava de pasageri apartinand Malaysia Airlines Boeing-777, zborul MH 17 Amsterdam-Kuala Lumpur. Ulterior s-a aflat ca avionul a căzut în apropierea orașului Torez din regiunea Donetk.

Potrivit martorilor oculari, avionul a explodat în aer, cadavrele pasagerilor si echipajului fiind împrăștiate pe o rază de 4 km.

Comentarii