02.03.2016 09:56

Fructe din UE exportate în Rusia, cu pașaport moldovenesc

Inspectorii fitosanitari au eliberat unor companii-fantomă din regiunea transnistreană certificate pentru exportul a peste o mie de camioane cu fructe în Belarus. În realitate, niciun fruct din Republica Moldova nu a ajuns în magazinele din Minsk sau Borisov. În schimb, actele au fost folosite de afaceriști lituanieni, belaruși și ruși pentru a exporta fructe din state UE în Federația Rusă. Gruparea organizată a ocolit în acest fel „interdicția totală” decretată de Kremlin, în august 2014, pentru majoritatea produselor alimentare din UE. Embargoul rusesc a fost instituit ca răspuns la sancțiunile împotriva Moscovei, în contextul războiului din Ucraina.

Reporterii RISE Moldova în colaborare jurnaliștii de la TV LNK și DELFI din Lituania s-au infiltrat într-o grupare organizată transfrontalieră și au luat legătura cu reprezentanții a două firme lituaniene interesate de certificate fitosanitare din Republica Moldova.

Primul contact – Modestas Tylenis

Modestas Tylenis este cetățean al Lituaniei și reprezintă interesele companiei irlandeze Capitalway Limited, cu conturile în băncile letone.

Un reporter RISE sub acoperire, în calitate de reprezentat al companiei din Republica Moldova Moldstat-Capturat SRL (firmă inexistentă, inventată de noi pentru această anchetă – n.r.), l-a contactat pe Modestas, spunându-i că are relații cu conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și că poate obține certificate fitosanitare, contra-cost. Modestas a fost de acord să colaborăm.

El ne-a cerut să-i trimitem mai întâi certificatele la o adresă din Vilnius, capitala Lituaniei, la sediul companiei BT Logistika. Modestas ne-a explicat că fructele din alte țări UE, în baza certificatelor de origine moldovenești, vor fi exportate în Belarus.

Pe 29 ianuarie, afaceristul ne-a expediat prin e-mail un cont de plată din partea Capitalway Limited. Potrivit documentului, firma Moldstat-capturat SRL i-ar fi vândut companiei irlandeze 20 tone de mere (un camion – n.r.) cu aproape o mie de dolari, asta în condițiile în care prețul de piață este de 10 ori mai mare.

După corespondența electronică, doi jurnaliști incognito din Lituania s-au întâlnit cu Modestas pentru a discuta detaliile afacerii. Modestas a acceptat să se întâlnească cu eidupă ce i-am spus că sunt persoanele noastre de încredere. „Pentru prima săptămână am nevoie de 20 de certificate, apoi pot cumpăra 200”, ne-a spus afaceristul.

Ulterior, colegii noștri au stabilit o nouă întâlnire cu Modestas. De această dată, ei au mers cu echipa de filmare. Fiind întrebat de ce corupe fitosanitarii moldoveni, el a evitat să răspundă și a traversat neregulamentar strada pentru a se îndepărta de jurnaliști.

Documentele obținute de la Registrul companiilor din Irlanda arată că firma Capitalway Limited este fondată de două companii de tip off-shore, iar director este Eugenijus Urba, cetățean lituanian.

Urba este asociat cu cetățeanul rus Dmitrii Egorov în World Baltic Trade din Lituania. La rândul său, Egorov este fondatorul BT Logistika (la adresa poștală a acestei firme, Modestas ne-a cerut să expediem certificatele fitosanitare). Partener de afaceri cu Egorov este și Modestas Tylenis fiind asociați într-o companie letonă.

Al doilea contact – Maris și Vica

Maris Voitans este cetățean leton, fost proprietar al companiei estoniene Kavestron. În ianuarie 2016, Rosselkhoznadzor (Autoritatea Federală Sanitar-Veterinară din Rusia – n.r.) a menționat numele acestei firme în contextul exportului dubios de „pere moldovenești” în Rusia.

Contactat de reporterul incognito, Maris Voitans a explicat că nu poate folosi compania Kavestron în schemă deoarece în astfel de afaceri subterane companiile nu pot activa o perioadă îndelungată. „După tranzacții suspecte, am fost nevoit s-o lichidăm”, adaugă Marius. În schimb, afaceristul ne-a oferit datele de contact ale partenerilor săi, interesați de certificatele fitosanitare din Republica Moldova.

La recomandarea lui Maris, am contactat-o pe lituanianca Vica. Ea ne-a spus că reprezintă interesele firmei estoniene UniBaltic OU.

La telefon, Vica explică schema: „Noi vă trimitem un cont de plată. Voi eliberați un certificat fitosanitar. Noi îl transmitem belarușilor și ei confirmă certificatul. Ulterior, noi vă plătim după ce obținem originalele”, a descris Vica.

După această discuție, am primit o factură de la compania estoniană UniBaltic OU pentru achiziționarea unui camion cu mere la preț de peste șapte mii de dolari.

Pe 19 februarie, colegul nostru, un jurnalist incognito din Lituania, s-a întâlnit cu intermediara Vica într-o cafenea din centrul Vilniusului, ca să discute modalitatea de plată pentru certificatele fitosanitare moldovenești. Ea ne-a spus că preferă să ne dea banii cash la Minsk sau Moscova, câte opt sute de dolari pentru fiecare certificat intermediat de Moldstat-capturat SRL.

ANSA confirmă schemă

Mihai Negrescu, șeful Direcției controlul produselor de uz fitosanitar și fertilizați din cadrul ANSA, declară că la sfârșitul lui decembrie 2015 mai mulţi exportatori s-au plâns că se tergiversează eliberarea certificatelor fitosanitare.

„Am decis să verific care e problema. Am descoperit că vehiculele indicate în unele certificate nu au ieşit niciodată din Republica Moldova, însă au intrat încărcate cu fructe moldovenești în Belarus. Inițial am crezut că exporturile s-au făcut în baza unor certificate false, dar, în arhiva ANSA am găsit copiile acestor documente. Mi-am dat atunci seama că e o schemă în care sunt implicați inspectorii fitosanitari și am anunțat organele de drept”, a spus Negrescu.

Potrivit lui, angajații ANSA au eliberat doar în luna ianuarie 2016 circa o mie de certificate fitosanitare pentru exportul produselor agricole moldovenești în Belarus și care anterior au fost „vândute” afaceriștilor din Lituania şi Belarus.

„Nu știu numărul exact, pentru că certificatele eliberate în decembrie 2015 au fost transmise din arhiva ANSA lui Alexandru Ciobanu (fostul fitosanitar-șef – n.r) și au dispărut”, explică Negrescu.

La rândul său, Alexandru Ciobanu susține că nu a distrus niciun document: „Certificatele există, doar că cineva nu e interesat să le prezinte. Însă eu am un șir de copii care le pot prezenta organelor competente”.

Corespondența moldo-belarusă

Pentru a confirma valabilitatea certificatelor eliberate de ANSA pentru fructele moldovenești, fitosanitarii belaruși expediau un e-mail colegilor moldoveni, anexând copia scanată a documentului în baza căruia erau importate fructele. RISE a consultat corespondența electronică moldo-belarusă, din care reiese că, de regulă, mesajele electronice erau expediate în adresa angajatei ANSA, Svetlana Lungu, și a lui Alexandru Ciobanu.

Alexandru Ciobanu: „Eu doar de două ori am confirmat colegilor din Belarus faptul eliberării certificatelor din Republica Moldova. […] Eu nu controlam procesul de confirmare a certificatelor. [...] Colega mea doar mă includea în copie atunci când trimitea mesajele în Belarus”.

Certificate pentru firme-fantomă din Transnistria

RISE Moldova a obținut copiile a 30 din cele circa 1000 de certificate eliberate ilegal de angajaţii ANSA. Astfel, șapte din cele opt companii indicate în acte ca „exportatori” sunt înregistrate în stânga Nistrului. Potrivit datelor oficiale, două dintre ele, Livada SRL şi Prod Torg SRL, nici nu există.

A opta companie este Silenval-Trans SRL, cu adresa juridică în satul Ustia, raionul Dubăsari, situat pe malul drept al Nistrului (Detalii, AICI). În ianuarie 2016, firma a fost menționată într-un comunicat de presă al Rosselhosnadzor, care şi-a exprimat îngrijorarea că: „Serviciul de Stat pentru protecția plantelor din Republica Belarus autentifică cantități enorme de produse, care nu corespund nici caracteristicilor, nici soiurilor moldovenești”. Serviciul fitosanitar rus a publicat fotografii cu pere exportate în Rusia, pe etichetă fiind indicat: numele producătorului: Silenval-Trans SRL (Republica Moldova); titularul de contract (garanție): Kavestron (Estonia); importator: Transpetrobaltik (Belarus).

RISE a verificat în baza de date a Serviciului Vamal din Republica Moldova dacă cele opt companii au exportat fructe în Belarus, în baza celor 30 de certificate fitosanitare. Din informațiile obținute reiese că exportul nu a avut loc, lucru confirmat şi de ANSA.

Ce spun inspectorii fitosanitari

Cele 30 de certificate eliberate ilegal au fost semnate de inspectorii fitosanitari: Antonina Onceanu (Chişinău), Iuri Pâslari (Hânceşti) şi Boris Cojocari (Criuleni). Contactată de RISE, Onceanu a refuzat să răspundă la întrebările noastre: „Am spus totul în timpul audierilor la CNA. Nu am dreptul să dezvălui detaliile”.

Pe de altă parte, Boris Cojocari ne-a declarat că nu a semnat certificate pentru compania Prod torg, refuzând să ne ofere alte detalii. Amintim că semnătura lui Cojocari figura pe pachetul de documente pentru cele două camioane cu fructe inexistente pe care jurnaliştii RISE le-au obținut în august 2015.

Un alt angajat al ANSA implicat în această schemă este Alexandru Ciobanu, şef al Direcţei protecția și sănătatea plantelor. Ciobanu are statut de învinuit într-un dosar de corupție intentat de CNA la sfârșitul lunii ianuarie 2016 (Detalii, AICI). În același dosar mai figurează alți trei angajați ANSA în calitate de bănuiți.

Alexandru Ciobanu: „Nu sunt implicat în schemă… Mi-a dat de bănuit numărul mare de certificate pentru exportul de pere. Am informat despre aceasta conducerea, însă mi s-a cerut să nu mă implic. Mi s-a explicat că de eliberarea certificatelor este responsabil dl. Negrescu”.

Ciobanu, demis, apoi reangajat

În august 2015, Alexandru Ciobanu a fost demis din funcţia de şef al fitosanitarilor din Republica Moldova ca urmare a investigației RISE Moldova. Însă, pe 30 septembrie, el a revenit la ANSA, dar într-o nouă funcţie – şef al Direcţei protecţia și sănătatea plantelor.

„Ciobanu are o funcție tehnică – e responsabil pentru punerea în aplicare a directivelor și reglementărilor europene în cadrul ANSA și nu ține legătura cu agenții economici”, ne-a asigurat în luna octombrie 2015 directorul adjunct al ANSA, Grigore Porcescu.

Ce spun autoritățile lituaniene și ruse

Jonas Miskinis, director adjunct al Departamentului vamal din Lituania, a declarat că este la curent cu schema descrisă de RISE: „Departamentul penal al vămii investighează două cazuri vizând falsificarea documentelor”.

Alexei Alekseenko, șef serviciului de presă al Rosselhoznadzor, susține că „Moldova nu este singura cale prin care astfel de produse ajung pe piața rusească prin Belarus”.

Alexei Alekseenko, Rosselkhoznadzor: „Noi considerăm că dacă avem o piață comună cu Belarus, normele ar trebui să fie uniforme. Este foarte important pentru noi ca pe piață să nu ajungă produse de origine necunoscută. Am identificat astfel de produse exportate în baza certificatelor altor țări. Cea mai mare parte a fost depistată anul trecut cu certificate de origine albaneză. A trebuit să stopăm importul produselor vegetale din Albania. Ulterior, am constatat că certificatele false au fost tipărite în Praga”.

Fructele moldovenești, înghețate în țară

Pagubele din cauza schemei sunt mari, spun producătorii și exportatorii de fructe din Republica Moldova.

Aliona Mandatii, producător și exportator: „Prețurile de achiziție pentru mere au scăzut cu 40%. De exemplu, soiurile „Idared” sau „Golden” în loc de 10 lei se vând cu 7 lei per kilogram, iar prețul pentru soiul „Gala” a scăzut de la 10 la 8 lei. În țară mai sunt aproximativ 40 de mii de tone de mere, dar este dificil să le exportăm, deoarece în baza certificatelor din Moldova continuă să fie exportate fructe din alte țări”.

SURSA: rise.md

Comentarii