10.06.2015 07:50

În urma incendiului la depozitul petrolier din Ucraina ar putea cădea ploi acide și în Moldova

După incendiul care face ravagii de luni seara la un depozit petrolier de lângă Kiev, există un risc ridicat de ploi acide în Ucraina și chiar țări din Europa, ca urmare a emisiilor de substanțe nocive în atmosferă. La această oră, continuă să ardă încă 6 cisterne cu combustibil, însă autoritățile ucrainene dau asigurări că nu există pericol de extindere a focului.

Potrivit directorul Centrului ecologic-cultural din Kiev, Vladimir Boreiko, vor apărea ploi acide, care pot afecta culturile agricole și pădurile de conifere. Astfel de ploi ar putea să cadă oriunde, chiar și la Berlin. El a spus totodată că eliberarea de substanțe periculoase în atmosferă ar putea provoca o serie de boli, din cauza cantității uriașe de formaldehidă și suspensii de funingine aruncate în atmosferă. În acest sens, comisia de stat pentru situații de dezastre ecologice din Ucraina a stabilit raza zonei de pericol la 10 km de epicentrul incendiului de la rezervoarele cu petrol.

Totodată, autoritățile ucrainene recomandă ca femeile gravide și copiii să părăsească zona, iar locuitorilor 'să se abțină de la consumul de fructe și legume din propria grădină' și să se ferească de ploaie în următoarele zile. 'Situația ecologică se va îmbunătăți după ce ploile vor fi trece, iar aerul se va purifica. reamintim că, incendiul a izbucnit luni seara la un rezervor cu o capacitate de 900 m3, iar flăcările s-au propagat ulterior și la celelalte opt rezervoare și peste 17 cisterne aflate în zonă. Autoritățile ucrainene nu cunosc cu exactitate volumul real al produselor petroliere de la depozitul care a luat foc, însă se cifrează că s-ar fi aflat în jur de 14.000 de tone de produse petroliere, potrivit unui post de televiziune local.

Comentarii