18.07.2014 10:04

REACȚIILE DUPĂ CATASTROFA AVIATICĂ DIN UCRAINA

Imediat după catastofa catostrofa aviatică din Ucraina, când o navă aeriană de pasageri de tip Boeing 777 s-a prăbuşit aproape de graniţa cu Rusia, au apărut reacțiile comunității internaționale, iar compania aeriana malaieziană a publicat în această diminață noi date despre identitatea pasagerilor.

Potrivit unui comunicat al companiei aeriane din Malaezia avionul de tip Boeing 777, care efectua cursa MH 17 Amsterdam - Kuala Lumpur, a fost doborât de o rachetă sol - aer. Numărul victimelor este de 298, față de 295, cum s-a anunțat inițial. Printre ei, 3 copii, unul indonezian și doi malaiezieni.
Potrivit presei rusești, Vladimir Putin consideră că Ucraina se face vinovată de prăbușirea aeronavei Malaysia Airlines.
"Evident, statul pe al cărui teritoriu s-a produs această teribilă tragedie poartă vina. Nu s-ar fi întâmplat așa ceva dacă ar fi fost pace în acea zonă, dacă acțiunile militare din sud-estul Ucrainei nu ar fi fost reluate", a declarat liderul într-un discurs televizat.
Pe de altă parte, președintele Ucrainei , Petro Poroșenko , anunța la câteva minute de la catastrofă că „Nu este un incident tragic, nu este o catastrofă, ci un act de terorism”,
Întreaga comunitate internaţională este consternată după prăbuşirea aeronavei. Preşedintele american Barack Obama a reclamat că Washingtonul este pregătit să furnizeze "ajutor imediat într-o anchetă internaţională rapidă, completă, credibilă şi fără obstacole" în Ucraina, iar Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa a desfășurat o conferință video cu forțele de autoapărare ucrainene și a cerut să fie blocat locul unde s-a prăbușit aeronava.
Între timp, mai multe companii aeriene au anunţat că nu vor mai folosi spaţiul aerian ucrainean.
Precizăm că Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Moldovei a emis un comunicat, în care se spune că monitorizează situaţia privind accidentul aviatic care a avut loc joi, în estul Ucrainei, şi informează că, potrivit datelor preliminare oferite de autorităţile olandeze, până la acest moment, nu se confirmă prezenţa niciunui cetăţean al Republicii Moldova pe lista pasagerilor aeronavei.

Comentarii