09.02.2015 12:36

Un miliardar din China a fost executat astăzi pentru crime și legături mafiote

Unul dintre cei mai bogati oameni din China a fost executat luni intr-un dosar cu ramificatii pana la cel mai inalt nivel.

Magnatul Liu Han, fratele sau Liu Wei si alti trei complici au fost executati luni, a anuntat tribunalul din Xianning, provincia Hubei, potrivit Guardian. In ultimele lor ore de viata, cei cinci au primit dreptul la o ultima intalnire cu rudele apropiate. „Toate drepturile legale ale criminalilor au fost respectate pe deplin”, se arata in comunicatul instantei.

In mai 2014, un tribunal din Hubei i-a gasit vinovati pe Liu Han si pe fratele sau, Liu Wei, de crima organizata, coruptie si legaturi mafiote. Liu Han, unul dintre cei mai bogati 250 de oameni din China, a fost condamnat la moarte pentru o serie de crime comise incepand din 1993, dar si pentru „organizarea si conducerea unei grupari de tip mafiot”. Cei doi frati au fost judecati intr-un dosar de crima si coruptie cu ramificatii uriase in China si in care sunt implicati si politicieni. Alte 36 de persoane au fost gasite vinovate in acelasi dosar, scrie Stirileprotv.ro.

Despre Liu Han, care detinea una dintre cele mai mari companii miniere din provincia Sichuan (sud-vestul Chinei) se spune ca avea legaturi cu fostul membru al Comitetului Permanent al Biroului Politic al PCC, Zhou Yongkang, din perioada cand acesta era secretarul de partid al provinciei Sichuan. Aceste legaturi nu au fost confirmate de autoritatile din China, dar potrivit Reuter,s Liu si fiul lui Zhou au fost asociati de afaceri. In 2014 Zhou Yongkang, fost director al Serviciului de securitate interna si unul dintre cei mai influenti politicieni din China a fost arestat si expulzat din Partidul Comunist pentru fapte de coruptie, intr-unul din cele mai grave scandaluri la nivel inalt din aceasta tara,

In comunicatul oficial se mai arata ca Liu Han a fost „protejat de functionarii guvernamentali, a instaurat un monopol ilegal asupra jocurilor de noroc din orasul Guanghan, i-a tiranizat pe localnici si a afectat grav economia locala si ordinea sociala”.

Comentarii