28.05.2015 12:02

Valul uriaș de CĂLDURĂ din India a făcut peste 1.400 de MORȚI

Valul uriaș de căldură din India a făcut până acum 1.424 de morți, în ultimele zile, scrie CNN, citat de evz.ro

Majoritatea victimelor au fost în partea de sud-est a țării, în statul Andhra Pradesh, alți 340 au murit în statul vecin, Telangana, cu capitala la Hyderabad. Acolo oamenii au început să împartă apă pe străzi, gratuit, pentru cei care nu au, mai ales când spre după-amiază temperaturile ajunge de nesuportat.

Ieri, de pildă, temperatura a ajuns în Hyderabad la 43 de grade Celsius, iar pe timpul nopții coboară la circa 30 de grade Celsius. Umiditatea este în timpul zilei de 30%

Vânzătorii de înghețată au cel mai mare succes, în special seara și dimineața devreme. Se vinde de două ori mai multă înghețată, comparativ cu anul trecut, precizează sursa citată. După-amiaza este atât de cald, încât nu e nimeni pe străzi.

Problema în India este că milioane de oameni nu au case, trăiesc pe străzi sau sub un acoperișe rudimentar. Aerul condiționat sau ventilatoarele sunt doar un vis frumos!

Mulți dintre cei care au murit din cauza căldurii, din cauza deshidratării sau alte cauze, erau prea săraci, slăbiți sau bolnavi, pentru a face față acestei probleme.

Guvernatorul din Telengana a declarat, însă, că multe dintre victimele din statul respectiv ar mai fi avut o șansă dacă „ar fi avut puțină grijă”. Întrebat la ce se referă, B.R. Meena a spus: „Dacă te îmbraci potrivit, cu îmbrăcaminte albă, îți iei umbrela, ai grijă, stai la umbră - dacă îți iei toate aceste măsuri, atunci aceste situații tragice se puteau evita”.

El a explicat că le-a cerut oamenilor să folosească o umbrelă sau un turban și să bea foarte multă apă, dar și să evite să stea afară între orele 11-16, când sorele este extrem de puternic.

India a înregistrat temperaturi record de 47.6 grade Celsius, la Odisha, luni. În multe locuri din câmpiile din nordul, centurl și estul țării, temperaturile cu cu 2-5 grade mai mari decât media pentru această perioadă. Vânturile

Vânturile de vest dinspre provincia paksitaneză Sindh fac ca aceste temperaturi să fie și mai insuportabile, spune șeful Departamentului Indian pentru Meteoreologie, B.P. Yadav.

Comentarii