20.05.2014 14:16

DESPĂGUBIRI PENTRU PIERDEREA CRIMEEI

Kievul cere Moscovei despăgubiri pentru pierderea Crimeei. Ucraina este gata sa renunte la Peninsulă în schimbul sumei de 100 miliarde dolari SUA. Conform spuselor președintelui interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, anume acesta este volumul pagubelelor economiei ucrainesti provocate de alipirea Crimeei la Rusia.

Potrivit experților ucraineni, doar intreprinderea " Chernomorneftegaz ", care extrage mai mult de un miliard si jumatate de metri cubi de gaze naturale, ar costa aproximativ 1 miliard de dolari, chiar și în starea in care se afla acum, si aste luand in calcul rezervele gasite, o parte dintre care pot fi considerate ca fiind în apele teritoriale ale Ucrainei. Iar fabrica de vinuri "Massandra" cu tot cu marcile comerciale, stocurile de vin și colecțiile sale poate costa de la 300 la 500 milioane de dolari .

În plus, autoritățile ucrainene a făcut apel la proceduri internaționale de arbitraj împotriva Rusiei , pentru a le obtine o reducere la gazelle naturale. Turchynov conteaza pe faptul ca Statele Unite ale Americii și țările europene vor face presiuni asupra Rusiei si a arbitrajului.

"Când partenerii noștri strategici vor acționa de comun acord cu noi, vom impune Federația Rusă sa ia în considerație poziția țărilor civilizate" a declarat Oleksandr Turcinov , Președintele interimar al Ucrainei.

Experții ruși cred că problema achitarii unei compensatii pentru pierderea Crimeei nu a fost ridicata in zadar. Potrivit lor, guvernul ucrainean, are nevoie de 100 mlrd de dolari în contextual datoriilor Ucrainei pentru gazele naturale. Recent, șeful "Gazpromului ", Alexei Miller, a declarat ca Ucraina este insolvabila.

Comentarii