19.05.2016 15:30

Dolganiuc: Zvonul privind demisia Guvernului Filip are două explicații

Scenariul vehiculat în presă privind demisia Guvernului Filip în vara acestui an este unul plauzibil, prin urmare, nu poate fi exclus.

Astfel a comentat pentru NOI.md analistul politic Valentin Dolganiuc zvonul privind înlăturarea executivului și formarea unui nou cabinet în frunte cu democratul Vlad Plahotniuc.

Intervievatul susține că la mijloc ar putea fi vorba și de un zvon lansat intenționat de forțe cointeresate. „Aici sînt două explicații. Pe de o parte, depinde cine a lansat acest zvon, poate fi lansat de către cei care urmăresc anumite scopuri din interior și de cei care urmăresc anumite scopuri din exterior. Pe de altă parte, nu cunoaștem ce spun cei care astăzi guvernează și domină viața publică din Republica Moldova. S-ar putea să fie și un scenariu de abdicare a președintelui în exercițiu, cu preluarea împuternicirilor sale de către președintele Parlamentului. În așa mod, anume președintele Parlamentului va avea prerogativa de a numi un nou prim-ministru, respectiv, în aceste condiții, Filip trebuie să plece. Sigur că Filip nu este de capul lui, el este indiscutabil la cheremul lui Plahotniuc. El l-a pus, el îl va demite”, a explicat reprezentantul Platformei „DA”.

Valentin Dolganiuc a mai remarcat că, în ciuda încrederii exprimate oficial de partenerii europeni, actuala guvernare nu trebuie să-și facă iluzii.

„Aceste declarații reflectă mai curînd un limbaj diplomatic, se spune clar și răspicat că Moldova va beneficia de resurse de finanțare externe doar în cazul demarării reformelor de facto. Plahotniuc încearcă să șantajeze din punctul de vedere al calculului geopolitic partenerii externi, trebuie să spunem lucrurilor pe nume, și, în aceste condiții, partenerii externi dau prioritate anume acestei situații geopolitice”, a menționat Valentin Dolganiuc.


SURSA

Comentarii