16.06.2014 16:05

MOLODVENII AU TOT MAI MULTĂ ÎNCREDERE ÎN UE

În societate continuă discuțiile referitor la vectorul de dezvoltare al politicii externe al țării noastre. Opinia publică este diametral împărțită. În timp ce unii își pronunță dorința de a alege Uniunea Europeană, alții țin cu vehemență la afirmare în cadrul Uniunii Euroasiatice. Ultimului sondaj realizat în perioada martie - aprilie 2014, arată că moldovenii tot mai mult optează pentru Uniunea Europenă, în detrimentul Uniunii Euroasiatice.

Studiul arată că atitudinea pozitivă a respondenților fața de UE, în detrimentul UVE se explică prin situația tensionată din Ucraina, a liberalizării regimului de vize pentru moldoveni, dar și a promovarea Uniunii Europene la nivel guvernamental.

PIRKKA TAPIOLA șeful Delegației UE în Moldova: “Oamenii au nevoie de valorile europene, pentru că vor să trăiască mai bine, și vor să aibă posibilitatea de a își schimba viața”.

Cetățenii RM vor ca să se rezolve problemele din țara lor. Iar acest studiu arată că majoritatea cetățenilor vor ca UE să le fie alături și să-i susțină atunci cînd trebuie.

În viziunea experților, un aspect îngrijorător al sondajului este că moldovenii și-au schimbat părerea față de Transnistria și ar fi gata să o cedeze Rusiei, se mai notează sondaj. De asemenea, s-a demonstrat că mulți moldoveni nu sunt suficient de informați în legătură cu aceste organizații și nu pot să decidă care perspectivă e cea mai potrivită pentru Moldova.

MICHAL SKALA coordonatorul proiectului Comisia Atlantică Slovacă: “Un lucru îngrijorător este că unii Moldoveni consideră ca Transnistria este atît de diferită fața de Moldova, încât ar putea să plece”.

Sondajul a fost realizat la comanda a două organizații neguvernamentale europene. Iar informațiile acestuia au fost colectate în baza a 6 focus-grupuri. Acest studiu vine să-l completeze pe cel efectuat în octombrie - noiembrie 2013, în urma căruia s-a dovedit că 44% din cetățeni credeau că drumul Moldovei este UE și 40% erau pentru vectorul euroasiatic de dezvoltare a politicii externe.

Comentarii