01.08.2016 14:01

Autoritățile speră că relaţiile dintre Moldova şi Rusia vor reveni la normal

Premierul Pavel Filip speră că relaţiile dintre Moldova şi Rusia vor reveni la normal.

Despre aceasta el a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Noi vorbim despre aceasta permanent, pe toate platformele. Am avut discuţii inclusiv cu prim-ministrul Rusiei, Dmitri Medvedev. În prezent, în acest domeniu lucrează un grup de experţi. Săptămîna trecută, la Moscova a avut loc o rundă de negocieri, iar la sfîrşitul lui august o nouă rundă de negocieri va avea loc la Chişinău. Facem totul pentru a pregăti soluţii spre discutare la şedinţa Comisiei interguvernamentale pentru cooperare comercial-economică, programată pentru luna noiembrie", a declarat Filip.

El a spus că părţile discută un set întreg de probleme, nu doar problema înlăturării sancţiunilor pentru exportul produselor agricole moldoveneşti pe piaţa rusă.

"Sperăm că Rusia va anula taxele pentru 19 poziţii la produsele moldoveneşti. Aceste taxe au fost introduse după ce Moldova a semnat Acordul de comerţ liber cu UE, dar acest lucru nu trebuie să aibă nicio legătură", a subliniat premierul moldovean.

Întrebat de jurnalişti despre existenţa unor condiţii de compromis din partea Moldovei în problema reglementării transnistrene, Pavel Filip a spus că asemenea condiţii nu există.

"Cu Rusia discutăm problemele privind dezvoltarea relaţiilor bilaterale, iar problema reglementării transnistrene se discută în formatul 5+2", a precizat premierul.


SURSA

Comentarii