24.11.2016 12:16

Nouă funcționari publici sînt vizați în dosarul licitațiilor trucate

23 de persoane, printre care și funcționari publici, au statut de bănuit în dosarul licitațiilor trucate, cu implicarea Direcției educație a municipiului Chișinău.

În total, pe acest caz, ofițerii anticorupție au efectuat astăzi 46 de percheziții la domiciliile și birourile funcționarilor implicați, dar și a agenților economici. Dintre cele 16 persoane reținute astăzi, nouă sînt funcțioanri publici din cadrul Direcției educației, unul este șef al serviciul alimentar al Ministerului Apărării și șapte reprezentanți ai agenților economici.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a relatat prin ce schemă erau trucate licitațiile, în urma cărora la instituțiile preșcolare de învățămînt erau livrate produse alterate.

„O societate comercială interesată în cîștigul licitației pentru furnizarea produselor alimentare asigura participarea la licitație a altor agenți economici afiliați. Unul dintre ei prezenta oferta cu cel mai mic preț, care urma să fie cîștigător. Ulterior, agentul economic afiliat persoanei interesate datorită faptului că nu avea certificat era descalificat și licitația era cîștigată de un alt agent afiliat. Asta se făcea cu aportul unor funcționari publici”, a relatat Morari.

Sumele contractelor încheiate cu agenții economici variau de la 200 de mii de lei pîn la cîteva milioane, iar printre produsele alterate livrate grădinițelor se regăseau carne, pește, cartofi, fasole.

Pe marginea acestui caz au fost intentate 30 de dosare penale care vizează infracțiuni de abuz în serviciu, trafic de influență, depășirea atribuțiilor de serviciu și corupere activă. Urmărirea penală a fost inițiată în martie 2016.

SURSA

Comentarii