23.11.2016 15:30

Indicele de vîrstă pentru rezerviștii Armatei Naționale a fost majorat

La propunerea Ministerului Apărării, Guvernul a aprobat unele modificări la Legea cu privire la rezerva Forțelor Armate.

Se propune majorarea indicelui de vîrstă cu 5 ani pentru rezervele de soldaţi, sergenţi, subofiţeri, ofiţeri și ofițeri cu grade superioare de clasa I și clasa II.

Conform indicelui de vîrstă, în prezent, în conformitate cu legea respectivă, Forţele Armate se împart în rezervă de clasa I, în care se află rezerviştii pînă la împlinirea vîrstei: soldaţii, sergenţii şi subofiţerii – de 45 de ani; ofiţerii – de 55 de ani; generalii – de 60 de ani. Și, respectiv, rezerva de clasa II, în care se află rezerviştii: soldaţii, sergenţii şi subofiţerii – de la 45 de ani pînă la împlinirea vîrstei de 50 de ani; ofiţerii – de la 55 de ani pînă la împlinirea vîrstei de 60 de ani; generalii – de la 60 de ani pînă la împlinirea vîrstei de 65 de ani.

Pentru toate categoriile indicate se va majora indicele de vîrstă cu 5 ani.

Pentru Republica Moldova, care, în conformitate cu Constituția, este un stat neutru, pare un lucru straniu propunerea de majorare a indicelui de vîrstă pentru rezerviști. Pentru ce misiuni vor fi necesari rezerviștii cu termenul prelungit?

Ministerul Apărării își argumentează propunerea prin faptul că, în urma majorării indicelui de vîrstă pentru rezerviști, cca 15 militari vor pleca anual cu 5 ani mai tîrziu la pensie și astfel se vor economisi cca 4 mil. lei pe an. Și asta în ciuda faptului că rezerviștii respectivi nu au nimic comun cu serviciul în rîndurile Armatei Naționale. Ei sînt doar rezerviști.

SURSA

Comentarii