16.11.2016 10:46

Comercianţii ameninţă autorităţile cu „revolta tarabelor”

Impozitele exorbitante şi interdicţia de a practica activitate de antreprenoriat în baza patentei îi impun pe comercianţi să iasă la proteste.

În iulie comercianţii au organizat pe parcursul cîtorva săptămîni acţiuni de protest în faţa sediului Guvernului. Atunci reprezentanţii micului business au reuşit să obţină o întîlnire cu vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei, care a promis să examineze în cel mai scurt timp petiţiile comercianţilor privind modificarea Legii cu privire la patenta de antreprenoriat. Ei şi-au exprimat indignarea în legătură cu faptul că, potrivit modificărilor, vor fi constrînşi să deschidă întreprinderi individuale, gospodării agricole şi să le înregistreze în mod respectiv, ceea ce îi va impune să suporte cheltuieli excesiv de mari.

La şedinţa din 27 iulie Guvernul a dat aviz pozitiv la proiectul de lege privind introducerea amendamentelor şi completărilor la Legea privind patenta de antreprenoriat, care prevăd autorizarea businessului în baza patentei, dar cu respectarea unui şir de condiţii. În particular, plafonul venitului obţinut de deţinătorii de patentă pe parcursul anului nu trebuie să depăşească 600 de mii de lei, iar la buget ei vor fi obligaţi să vireze 1% din venituri, dar cel puţin 3 mii de lei anual.

Proiectul de lege nu a fost examinat pînă în prezent în Parlament şi problema prelungirii autorizaţiei pentru activitate în baza patentei după 1 ianuarie 2017 rămîne nesoluţionată.

Autorităţile nu iau în calcul interesele deţinătorilor de patente şi în acest mod încurajează economia subterană. Comercianţii intenţionează să amintească de revendicările lor la acţiunea de protest în preajma sediului Guvernului vineri, 18 noiembrie. Acest fapt a fost menționat astăzi, 16 noiembrie, de către Eugen Roşcovan, preşedintele Asociaţiei Micului Business, informează NOI.md.

Comercianţii din toate zonele economice ale Moldovei se adresează zadarnic autorităţilor, solicitînd anularea interdicţiei activităţii de antreprenoriat în baza patentei din 1 ianuarie 2017. După cum a menţionat Eugen Roşcovan, Guvernului i-a fost adresată o petiţie colegială în volum de peste 300 de pagini, unde peste 2 mii de deţinători de patente au subscris, solicitînd reexaminarea deciziei. „Nouă ni se creează condiţii dure şi ei nu aud îndemnurile noastre. Antreprenorii sînt nevoiţi să facă comerţ pe arşiţă şi frig, iar autorităţile îi privează pe oamenii oneşti de ultima posibilitate de a-și cîştiga mijloace de existenţă”, a declarat Roşcovan.

Preşedintele AMB a comunicat, de asemenea, despre negocierile sterile cu Guvernul. Astfel, a avut loc şedinţa Consiliului Economic cu participarea reprezentanţilor Ministerului Economiei şi întreprinzătorilor care muncesc în baza patentei. „Noi am încercat să aducem la cunoştinţă Guvernului acea situaţie complicată în care se află comercianţii. Însă fie autorităţile nu au idei pentru soluţionarea problemei, fie îi acoperă pe afaceriştii care muncesc în sectorul subteran. Este anormal ca într-o societate care luptă pentru business legal antreprenorii oneşti să fie ameninţaţi şi persecutaţi de poliţie. Antreprenorii nu au o altă soluţie decît să iasă din nou la acţiuni de protest şi să organizeze aşa-numita “revoltă a tarabelor”, a conchis Roşcovan.

Acţiunea de protest ce urmează să fie desfășurată în preajma sediului Guvernului este preconizată pentru vineri, 18 noiembrie, ora 9:30. Potrivit şefului AMB, la miting sînt dispuşi să se alăture peste 2 mii de antreprenori din businessul mic şi mijlociu care muncesc în bază de patentă.

SURSA

Comentarii