04.06.2014 10:50

SOLUȚII IT PENTRU BUSINESS-UL MOLDOVENESC

Autoritățile își propun să impulsioneze dezvoltarea industriei IT în Moldova. Pentru aceasta, au elaborat un pachet de acțiuni care presupune crearea unor parcuri industriale virtuale și stabilirea pentru companiile IT, care se vor înregistra în calitate de rezidenți, a unui impozit unic. El va fi calculat din venitul obținut de la vînzări și nu va depăși cota de 12%.
Specialiștii în domeniu spun că doar astfel va putea crește competitivitatea sectorului, iar serviciile prestate de companiile IT vor fi aplicate mai pe larg în business-ul moldovenesc.
Reprezentanții companiilor IT consideră că țara are un potențial mare de dezvoltare a sectorului și susțin că pe an ce trece, tot mai mulți agenți economici folosesc în activitatea lor sisteme informaționale.
Totuși, recunosc specialiștii, companiile IT din Moldova mai mult sînt orientate spre exportul produselor elaborate. Inclusiv, pe motiv că mulți antreprenori autohtoni preferă să folosească programe soft piratate. Se explică aceasta prin costurile sporite a celor licentiate.
Servicile oferite pe piata IT sînt destul de inalte. Moldova se afla printre primele țări din lume cu privirie la accesul de internet. Moldova este unul din cei mai mari exportatori de produse soft din Europa. Multe companii lucreaza nu pentru necesitățile interne, ci cele externe.
Potrivit ministerului tehnologiilor informaționale, în prezent sectorului IT îi revine mai puțin de 1% în formarea Produsului Intern Brut, față de 10% cât e contribuţia în ansamblu a domeniului tehnologiilor informaționale și comunicațiilor.

Comentarii