24.11.2016 12:46

Consilierii au cerut să se păstreze rutele nocturne

Consilierii municipali au solicitat Regiei Transport Electric Chișinău să prelungească programul de lucru al troleibuzelor nr.22 și 24 pe timp de noapte.

Precizăm că experimentul privind estimarea rentabilității rutelor care circulă pe timp de noapte a demarat la 5 iulie. Troleibuzele nr.22 și 24 au început să circule pînă la ora două de noapte. Șeful RTEC Gheorghe Morgoci a declarat inițial că transportul nocturn este solicitat și și-a exprimat speranța că experimentul va fi implementat permanent.

În cadrul ședinței CMC din 24 noiembrie directorul tehnic al RTEC Ghenadie Zasedeneț le-a comunicat consilierilor că transportul nocturn ar fi unul nerentabil. Aleșii locali au îndemnat funcționarul să nu să se axeze pe rentabilitatea financiară a transportului public pe timp de noapte.

Consilierii din partea Partidului Socialiștilor (PSRM) au chemat reprezentantul Regiei Transport Electric să se preocupe, în primul rînd, de necesitățile cetățenilor, și să nu să se ghideze de interesele financiare. „În chestiunea transportului nocturn nu trebuie căutată rentabilitatea. În pofida faptului că de la bun început acesta a fost unul neprofitabil, în multe orașe ale lumii autoritățile oferă cetățenilor posibilitatea de a ajunge acasă în timpul nopții, dacă aceștia nu dispun de bani pentru taxi”, - a menționat președintele fracțiunii PSRM Ion Ceban.

„A apărut problema insuficienței finanțării? Haideți să identificăm mijloacele acolo, unde ele sînt folosite contrat destinației. Spre exemplu,

Direcția municipală Cultură a folosit peste 9 milioane de lei din bugetul municipal în direcție necunoscută. Acest serviciu trebuie să rămînă așa, cum este”, s-a arătat convins alesul local.

Replica socialistului a venit după ce directorul tehnic al RTEC Ghenadie Zasedeneț a declarat că transportul nocturn ar fi unul nerentabil și s-a arătat dispus să-l suspende. „Sîntem nevoiți să constatăm că veniturile obținute de la circulația troleibuzelor pe timp de noapte sînt cu mult mai inferioare cheltuielilor. Programul de funcționare a acestor rute din perioada estivală urmează să fie schimbat. Dacă în cadrul experimentului troleibuzele au circulat pînă la ora două de noapte, atunci acum programul lor ar trebui să fie scurtat cu o oră. Fluxul de pasageri din octombrie pînă în aprilie este mai mic. Ar fi mai logic ca troleibuzele să funcționeze în această perioadă pînă la ora 12 de noapte”, a anunțat reprezentantul subdiviziunii Primăriei consilierilor.



SURSA

Comentarii