29.09.2015 12:34
16% din populația Moldovei are peste 60 de ani
La începutul anului 2015 în Republica Moldova locuiau 576 mii 600 de persoane în vârstă de 60 ani şi mai mult, ceea ce constituie 16 la sută din numărul total al populaţiei stabile din țară. Iar cea mai mare parte - circa 58,4% din numărul total al vârstnicilor locuiesc în mediul rural.
Conform datelor publicate de Biroul național de Statistică, procesul de îmbătrânire a populaţiei este mai avansat în mediul rural. Din totalul persoanelor care locuiesc în mediul urban cel mai mare număr, mai exact 38,8 la sută îl reprezintă vârstinii care au între 60- 64 de ani, cifra însă scade până la 34,4% în cazul vârstnicilor din aceeași categorie de vârstă, care locuiesc în mediul rural.
Situația, însă este inversă, dacă este vorba despre vârstinii trecuți de 85 de ani - 6,6% dintre aceștia locuiesc la sate și doar 4,8% - la orașe.
Femeile sunt mai longevive decât bărbații. Durata medie a vieţii femeilor ce au atins vîrsta de 60 ani constituie 19,5 ani, iar a bărbaţilor este mai mică cu aproape 4 ani si constituie 15,6 ani. Speranţa de viaţă la vîrstnicii din mediul urban este mai mare cu 2,5 ani decît la cei dinmediul rural.
Numărul persoanelor vîrstnice, active din punct de vedere economic în 2014 a fost de puțin peste 92 de mii, adică 16 procente și jumătate din populaţia totală din această categorie de vârstă. 83,5% dintre aceștia, fiind la odihna binemeritată.
Cele mai multe dintre aceste persoane sunt încadrate în agricultură și silvicultură, urmează sectoarele medicină, asistență socială și învățământ. Încheie topul, persoanele implicate în construcții.
Situția economică cu care se confruntă Republica Moldova își lasă amprenta și asupra calității vieții persoanelor de vârsta a treia, implicit asupra cheltuielilor pe care și le pot permite aceștia. Astfel din cei mai mulți bani bătrânii îi dau pe produse alimentare aproape jumătate din venituri și 22,8% pentru întreţinerea locuinţei.