03.01.2015 07:24

5 moduri in care tehnologia va schimba radical lumea din 2015

Schimbarile tehnologice se produc intr-un ritm alert si cauzeaza discontinuitati in tot mai multe industrii. Iar acest lucru este, pe de-o parte ingrijorator, deoarece omenirea nu este inca pregatita pentru o schimbare de asemenea magnitudine. Iar cele mai multe companii care sunt mari in prezent nici nu vor mai exista in 15-20 de ani, avertizeaza specialistii, scrie dailybusiness.ro.

Iata cateva industrii cheie in care dezvoltarea tehnologica va schimba radical regulile jocului, potrivit unei postari de pe Linkedin Vivek Wadhwa, specialist de la Universitatea Stanford din SUA.

1. Productia revine in tarile dezvoltate.

Robotii si imprimantele 3-D fac ca productia sa fie mai ieftina in SUA decat in Europa si China. Robotii precum Baxter, de la Rethink Robotics, si UR10, de la Universal Robots, au brate, ecrane care arata emotiile acestora si senzori prin care detecteaza ce se intampla in jurul lor. Costul operarii acestor roboti este mai mic decat cel cu oameni. Putem folosi acum roboti 24 ore / 7 zile, care sa faca o parte din munca oamenilor.

In timp, robotii se vor sofistica si mai mult, astfel incat vor realiza majoritatea operatiunilor facute de mana omului. Astfel ca domeniul productiei va fi puternic influentat de aceasta tendinta. Iar acest lucru este o veste buna pentru America, Europa si unele tari din Asia, pentru ca isi vor dezvolta industria locala. Dar acest lucru va afecta economia Chinei, care depinde foarte mult de job-urile din domeniul productiei.

Mai mult, in urmatoarea decada este posibil ca si robotii “sa intre in greva” din cauza ca nu vom mai avea nevoie de ei. Acestia vor fi inlocuiti cu imprimantele 3D. In 15 - 20 de ani, vom putea chiar sa producem echipamente electronice cu ajutorul imprimantelor 3D. Imagineaza-ti ca vei putea sa iti proiectezi propriul Iphone si sa il printezi acasa la tine.

2. Lumea financiara se reinventeaza.

Asistam deja la controverse legate de moneda virtuala Bitcoin. Multe companii de tehnologie si retail o sustin. De asemenea, crowdfunding-ul scutura din temelii industria de venture-capital pentru ca le ofera startup-urilor alternativa de a atrage capitalul necesar pentru dezvoltare. In curand, vom putea strange bani de pe Internet pentru achizitia de case, masini si alte bunuri.

In plus, dezvoltarea sistemelor de plata fara card va duce la reducerea numarului de unitati bancare si alte institutii financiare care se gasesc acum aproape in fiecare intersectie mare din Capitala.

3. Sistemul sanitar se schimba total.

Apple a anuntat recent lansarea Healthkit, platforma sa de informare in domeniul sanatatii. Aceasta va stoca informatiile provenite de la diversi senzori ai dispozitivelor mobile marca Apple, ce ne vor monitoriza tensiunea, bataile inimii, temperatura si alti indicatori de sanatate.

Google, Microsoft si Samsung sigur nu se vor lasa mai prejos si vor concura cu totii pentru a oferi cele mai bune platforme de sanatate. Cu ajutorul unor astfel de date, companiile din domeniul tehnologiei ne vor putea avertiza cand suntem pe cale de a ne imbolnavi. Iar specialistii acestora ne vor da sfaturi cu privire la ce trebuie sa facem pentru a ne insanatosi.

Datele obtinute din testele medicale, in special cele din domeniul oncologiei, sunt adesea mult prea complexe pentru a fi intelese de medicii-oameni. Iar acest lucru va fi si mai dificil cand vor trebui sa coreleze datele din genomica (totalitatea informatiilor ereditare si codul ADN). In ultimii 15 ani, costul cu secventierea genomului uman (totalitatea genelor) a scazut de a miliarde de dolari pana la mii de dolari. In ritmul in care preturile continua sa scada, acest cost va cobori pana aproape de zero in cativa ani iar toti vom putea avea genele secventiate. Aceste date, combinate cu cele de la senzorii companiilor tehnologice, vor revolutiona sistemul medical. Nu vom mai avea nevoie de medici pentru sfaturi de baza. Robotii-chirurgi vor realiza la randul lor cele mai dificile operatii. Intregul sistem medical va fi schimbat.

4. Colosii energetici, pe cale de disparitie.

In urma cu 5 ani, americanii isi faceau griji ca vor ramane fara petrol. Acum vorbesc de “America Saudita”, datorita exploatarilor de gaze de sist. Da, poate ca fracturarea hidraulica este o tehnologie daunatoare, dar i-a asigurat Americii independenta energetica, iar in curand aceasta va deveni si exportator.

Mai e si energia fotovoltaica, in privinta careia unii oameni au devenit sceptici. Dar in ultimii 35 de ani, pretul panourilor fotovoltaice s-a redus cu 97%, iar in ritmul acesta, in 10 ani va fi mai ieftin sa-ti produci propria energie electrica decat sa te abonezi la o retea de electricitate. Asta inseamna ca marile companii de utilitati vor avea probleme serioase de existenta. De aceea au inceput sa lupte impotriva energiei solare. Daca acest tip de energie va continua sa avanseze in ritmul de pana acum, o va eclipsa pe cea obtinuta pe baza de hidrocarburi.

Tehnologia solara este insa doar una din sutele de tehnologii avansate care ar putea schimba ireversibil industria energetica. Iar cand ai energie nelimitata poti avea si resurse nelimitate de apa potabila, pentru ca poti pur si simplu sa fierbi cata apa din Ocean doresti. De asemenea, vom putea produce mancare pe plan local, in ferme verticale. Aceasta va fi 100% organica, pentru ca nu va fi nevoie sa folosim pesticide in fermele din cladirile acoperite. De asemenea, imagineaza-ti ca vei putea sa scoti carne de la imprimanta 3D, fara sa mai fie nevoie sa omori animale. Astfel, se vor produce schimbari majore in agricultura precum si in intreg lantul de productie alimentara.

5. Comunicare nelimitata si gratuita.

Dezvoltarea tehnologiei produce deja “mutatii” vizibile si in domeniul telecomunicatiilor. Telefonia fixa este pe cale de disparitie, aceasta fiind inlocuita cu telefonia mobila, care la randul sau risca sa fie scoasa din schema de comunicarea prin diverse servicii ce necesita acces la Internet. Spre exemplu, in cazul celor aflat la sute si mii de kilometri departare, apelurile telefonice au fost inlocuite de comunicarea prin Skype.

Iar in curand americanii si nu numai vor avea WiFi peste tot, datorita competitiei dintre giganti precum AT&T si Google. Astfel, vom putea vorbi gratuit prin intermediul retelelor de Internet wireless.

Specialistul de la Universitatea Stanford spune ca tehnologia a produs schimbari majore in mai toate industriile. Acesta anticipeaza ca lumea va fi foarte diferita peste 15-20 de ani. Iar, cel mai probabil, companiile care sunt acum lider in domeniul lor de activitate nici nu vor mai exista atunci.

Si asta pentru ca executivii lor fie nu sunt constienti de schimbarile care urmeaza sa se produca, sunt reticenti in a investi sumele de bani necesare pentru a reinventa business-ul de care se ocupa, sau trag cu dintii de modelul de afaceri mostenit de la predecesori. Iar cei mai multi se concentreaza pe performanta pe termen scurt.

Noi industrii in valoare de trilioane de dolari vor izvori de nicaieri si vor inlocui actuale industri, evaluate la trilioane de dolari. Acesta este viitorul catre care ne indreptam, fie ca ne place sau nu, conchide specialistul de la Universitatea Stanford.

Comentarii