17.11.2016 12:20
Alertă: experții solicită demolarea de urgență a clădirii de pe strada Uzinelor
Starea tehnică a construcțiilor portante la nivelul 4 și parțial la nivelul 5 a clădirii distrusă de incendiu este nesatisfăcătoare, în stare avariată cu risc de prăbușire.
Clădirea de pe strada Uzinelor 9, din Chișinău, devastată de un incendiu mistuitor nu mai poate fi exploatată, iar etajele 4 și 5 trebuie demolate. Aceasta este concluzia făcută de o echipă de experți în construcții care au inspectat cele două etaje mistuite de foc la 11-12 noiembrie, scrie sputnik.md.
”Am constatat că starea tehnică a construcțiilor portante la nivelul 4 și parțial la nivelul 5 este nesatisfăcătoare, în stare avariată cu risc de prăbușire. Ținând cont de gradul de deteriorare se recomandă demontarea ultimelor două nivele”, a declarat veceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatolie Zolotcov.
Potrivit viceministrului, panourile de închidere transversale de pe fațada blocului dinspre strada Podul Înalt au deplasări supranormative pe verticală și necesită a fi demontate în regim de urgență, pentru a evita prăbușirea acestora.
Zolotcov a precizat că, la etapa actuală, nu poate fi examinată detaliat starea tehnică a întregului bloc, pentru că există pericolul de prăbușire a nivelelor afectate.
”După demolarea nivelelor afectate, grupul de lucru va analiza starea tehnică a elementelor de construcții de la nivelul 1-3 și vom recomanda condițiile ulterioare de exploatare”, a declarat viceministrul Zolotcov.
Membrii grupului de lucru au menționat că până la sfârșitul lunii noiembrie va fi prezentat actul de examinare finală. Ulterior, proprietarii imobilului urmează să contacteze o firmă licențiată pentru elaborarea documentației de proiect în vederea demolării nivelelor afectate. De asemenea, în timpul apropiat, proprietarii urmează să îngrădească zona de prăbușire a panourilor.
Membrii grupului de lucru au recomandat că documentația de proiect privind demolarea nivelelor afectate de incendiu să fie realizată în perioada următoarelor trei săptămâni.
Din grupul de lucru creat la demersul ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca, fac parte experți și specialiști în construcții din cadrul ministerului, Inspecției de Stat în Construcții, Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI, Serviciul de Stat pentru Verificarea și Expertizarea Proiectelor și Construcțiilor, IM „Chișinăuproiect", experți tehnici din cadrul Institutului de Cercetări Științifice în Construcții „Încercom”.