07.11.2016 10:30
ANSA declară război comerțului ilicit al pesticidelor
Procurarea pesticidelor din locurile neautorizare poate dăuna grav sănătății oamenilor, dar și provoca pagube recoltei.
Această atenționare vine din partea reprezentanților Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
Potrivit reprezentanților ANSA, după instituirea moratoriului asupra controalelor de stat, tot mai multe persoane fizice și agenți economici și-au permis comercializarea produselor fitosanitare contrafăcute și în locuri neautorizate.
Pesticidele sînt preconizate pentru distrugerea dăunătorilor agricoli și a fitopatologiilor, din acest considerent experții susțin că organismul uman nu trebuie expus efectelor negative pe care le pot avea aceste produse.
Pentru a deosebi produsele originale și cele contrafăcute, reprezentanții ANSA au prezentat un mic algoritm, în baza căruia se poate evita procurarea pesticidelor de calitate îndoielnică: locul de comercializare – produsele contrafăcute se vînd în stradă sau în locuri neautorizate; informația de pe etichetă – textul etichetelor de pe produsele falsificate sînt scrise în oricare limbă, numai nu în limba de stat, la fel această informație trebuie să fie una detaliată, care să conțină instrucțiuni de aplicare a pesticidelor, despre dăunătorii agricoli, termenul de așteptare etc., în timp ce pe produsele contrafăcute informația va fi una sumară.
ANSA atenționează și asupra site-urilor de anunțuri, unde se comercializează pesticide. Potrivit Agenției, în majoritatea cazurilor, pe aceste surse se comercializează produse contrafăcute, ce nu au conținutul necesar pentru a fi folosit în agricultură, dar care pot duce la afectarea sănătății umane. Mulți dintre agenții economici apelează la reambalare, ceea ce la fel este un risc major.
Mai mult, din anul 2017, produsele fitosanitare vor putea fi procurate doar de persoanele ce dispun de licență în domeniul agricol, astfel diminuîndu-se riscul intoxicațiilor cu pesticide. Un asemenea proiect a fost înaintat spre aprobare de ANSA și Comisia agricultură și industrie alimentară. Tot în cadrul acestui proiect a fost înaintată cererea de modificare a amenzilor în acest sens, chiar dacă acestea deja au crescut în urma majorării unității convenționale.
Pe parcursul anului 2016, în urma controalelor efectuate de ANSA au fost întocmite 96 de procese verbale, iar comercianții neautorizați s-au ales cu amenzi neînsemnate, spun cei de la ANSA. Controalele vor continua, iar experții consideră că doar conștientizarea din partea agricultorilor că pesticidele contrafăcute dăunează grav și nu trebuie procurate poate diminua comerțul ilicit cu produse fitosanitare.