26.08.2015 10:33
Bani aruncați în vânt
Jumătate de milion de euro, aruncați în vânt. Un spital a cumpărat, încălcând legea, un aparat care nici măcar nu poate fi folosit. Este vorba despre Spitalul Clinic Republican care a primit de la CNAM 10,5 milioane de lei, pentru un proiect ce consta în achiziționarea unui echipament de electrofiziologie pentru moldovenii cu probleme de inimă, care așa și nu a fost pus în funcțiune.
Potrivit portalului e-sanatate.md, în octombrie 2014, Spitalul Clinic Republican a fost ales câștigător al unui proiect de investiții în valoare de peste 7,6 milioane de lei, bani care urmau să fie plătiți de CNAM. Proiectul consta în crearea unui departament pentru tratarea aritmiilor cardiace. Conform datelor Curții de Conturi, spitalul a mai depus un proiect cu același scop și în 2013, pentru care a primit 8,7 milioane de lei. Totuși, valoarea totală nu a fost achitată, pentru acest proiect de investiții CNAM alocând Spitalului Clinic Republican 10,5 milioane de lei. Din acești bani urma să fie amenajată o încăpere și să fie procurat un echipament de electrofiziologie pentru moldovenii cu probleme de inimă.
Raportorii Curții de Conturi precizează, însă, că licitațiile organizate s-au petrecut cu mari abateri. Astfel, pe 27 ianuarie, Spitalul Clinic Republican a încheiat cu firma câștigătoare - SC Sante International SA - un contract în valoare de 9 milioane de lei, adică jumătate de milion de euro, la cursul valutar de atunci. Mai mult, conform contractului, spitalul s-a angajat să suporte cheltuieli suplimentare de livrare, taxe de import, de transport și diferențe ale cursului valutar. Pentru acestea s-au mai adăugat încă 1,8 milioane de lei. Deși s-a angajat să cheltuie mai mulți bani decât avea, administrația spitalului decide peste trei luni să dea „cu titlu gratuit” echipamentul care a costat o avere Institutului de Cardiologie. Acolo, aparatajul a fost pus în funcțiune abia la sfârșitul anului trecut, în luna decembrie.
Amintim că în ultimii ani CNAM a aprobat proiecte de investiții în cazul spitalelor republicane în valoare de 45 de milioane de lei, valoarea medie a unui contract fiind de 3,5 milioane. Deși se cheltuie bani enormi, nimeni într-un final nu verifică dacă banii sunt sau nu valorificați, asta pe lângă lipsa de transparență cu care sunt alocați.