27.11.2015 15:28
Bariere de angajare pentru tinerii specialiști
O bună parte dintre companiile moldovenești impun cerințe ridicate față de tinerii specialiști, atunci când aceștia vin să se angajeze. În rezultat, absolvenții instituțiilor universitare cu greu își găsesc un loc de muncă după profesie. Asupra acestei probleme atrage atenția Uniunea Tineretului din Moldova. În același timp, piața muncii dictează regulile sale, iar specialiștii susțin că de vină e concurența mult prea mare.
Înainte de a fi angajat, tânărului specialist se pun mai multe cerințe: se cere ca acesta să aibă experiență în domeniu de cel puțin 3 ani, recomandări de la locurile de muncă anterioare, iar în unele cazuri - permis de conducere și alte studii complementare.
”Din păcate, această problemă persistă deja de mult timp. Tinerii vin pe piața muncii și nu au nici un fel de garanții că angajatorul îi va lua la lucru din prima zi, pentru că cerințele față de angajat sunt foarte ridicate”, - a menționat într-o discuție cu MBC președinta Consiliului național de Tineret Stela Stratila-Sîrbu.
Pentru a compensa lipsa de experiență a tânărului specialist, angajatorul îi propune să lucreze fără remunerare o perioadă, care ar putea dura chiar 2-3 luni. Însă, garanții de angajare nu are.
Președintele Uniunea Tineretului din Moldova, Stela Strătilă-Sîrbu, subliniază că acest lucru contravine Codului Muncii. Companiile sunt obligate să ofere garanții.
O altă problemă este că specialistul nou format poate fi respins din motive întemeiate. Însă, conform articolului 47 din Codul Muncii, refuzul trebuie să fie prezentat în formă scrisă.
”Foarte puțini angajatori țin cont de această prevedere legislativă, însă dacă tânărul cunoaște despre existența acesteia, el se poate adresa chiar în instanța de judecată indicând că nu a fost acceptat la serviciu din cauza lipsei de experiență”, - a adăugat Stela Sîrbu.
La rândul său, cei de la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă dau asigurări că problema nu ține de angajator, dar de propria dorință a specialistului. Există multe cazuri când tinerii vin să se angajeze cu așteptări și cerințe foarte mari.
”Consider că dacă, totuși, un tânăr care a învățat 4-5 ani la universitate, merită să-și caute un loc de muncă după specialitatea pe care a obținut-o. Dacă nu apare o astfel de oportunitate, poate să-și caute o profesie asemănătoare. Cel mai des tinerii noștri sunt maximaliști, ei consideră că dacă au studii superioare, atunci salariul trebuie să fie foarte mare. În același timp, angajatorul are de unde alege. Ei îi aleg pe cei mai buni, care au multe cunoștințe”, - a menționat şefa Centrului de Informare a Pieţei de Muncă Ala Cuciuc.
Potrivit datelor statistice pe anul 2014, în Republica Moldova sunt circa 1 milion 200 mii de tineri, dintre care 291 mii sunt angajați în câmpul muncii și primesc salarii, 92 mii 100 de tineri lucrează pe cont propriu și doar 600 sunt patroni cu afaceri proprii. De altă parte, 25 mii de tineri sunt șomeri, și tocmai 780 mii 900 de tineri sunt neactivi, adică nu au lucrat cel puțin o oră şi nu erau șomeri în perioada de referință.