02.08.2016 10:30

Campania de curățenie „Hai, Moldova” revine

După o pauză de aproximativ patru ani, campania de curățenie „Hai, Moldova” revine cu o nouă ediție. Ziua cea mare de salubrizare este declarată 24 septembrie, informează NOI.md.


Organizatorii campaniei au anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că pînă la 24 septembrie se va forma o echipă de voluntari care vor face curățenie în cele mai poluate locuri din municipiul Chișinău.

Deocamdată, a fost creată o platformă online, unde oricine vrea să fie voluntar se poate înregistra. De la 8 august, o aplicație GPS va fi disponibilă în Moldova, ce va permite fotografierea locurilor unde sînt deșeuri, iar voluntarii le vor putea vedea în timp real, iar de la15 august pînă la 10 septembrie va avea loc cartografierea zonelor poluate din municipiul Chișinău. Pe 24 septembrie toată lumea este așteptată la ziua curățeniei.

În paralel cu aceste etape ale proiectului, începînd cu luna septembrie, se vor desfășura și cîteva activități de educare a elevilor, studenților. „Vom face acțiuni de colectare a resurselor, și aici ne referim la haine, care sînt resurse extrem de importante pentru oamenii care nu dispun de ele. Vom colecta rechizite și jucării pentru cei care nu le au și le vom dona familiilor nevoiașe din municipiul Chișinău. Scopul este mai mult decît a susține aceste familii – de a arăta că oamenii produc resurse, și nu gunoaie. Trebuie să înțelegem că fiecare dintre noi are răspunderea de a fi prieten cu natura, și nu dușmanul acesteia”, a declarat directorul executiv al proiectului, Andrei Coșuleanu.

Astfel, opt orașe vor colecta haine în luna septembrie, iar 27 de localități din municipiul Chișinău sînt implicate în procesul de organizare a zilei curățeniei. Pe 11 august, cu ajutorul aplicației, oamenii vor putea poziționa zonele cu deșeuri, fie că este vorba de școli, fie de instituții, companii sau voluntari simpli dornici să se implice.

Prezent la eveniment, ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a salutat această inițiativă și a menționat că și Ministerul se va implica în proiect. „Vreau să înțeleagă lumea că această acțiune nu este realizată cu scopul de a strînge toate gunoaiele din Republica Moldova în momentul în care cineva o să le producă din nou a doua zi. Sînt acțiuni de educare, care, din punctul meu de vedere, sînt cele mai importante într-o societate”, a menționat Valeriu Munteanu.

SURSA

Comentarii