17.11.2014 13:38

CERTIFICATUL "CARTE VERDE" A FOST INTERZIS

Comisia Națională a Pieței Financiare a interzis eliberarea și utilizarea de către asigurătorii licențiați pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă și externă a formularelor certificatului „Carte Verde”, care a fost recent aprobat de Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule. Noul formular de certificat urma să fie pus în circulație sâmbăta trecută.

Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule a luat decizia de modificare a certificatelor ”Cartea Verde” încă la începutul lui septembrie, iar o lună mai târziu a adoptat și noul formular al certificatelor. Totodată, pe 28 octombrie instituția a remis către membrii săi o circulară de informare despre deciziile luate. BNAA însă nu a informat autoritatea de supraveghere despre aceste decizii, se arată într-un document al CNPF.

La data de 11 noiembrie, CNPF a dispus inițierea unui control tematic la BNAA pentru a verifica dacă a fost respectată legislația la adoptarea acestor decizii. Până atunci, BNAA nu poate pune în circulație noile certificate de ”Carte Verde”. Menționăm că vineri, Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede noi reguli în procesul de eliberare a acestor certificate.

Potrivit proiectului de lege, certificatele ”Cartea Verde” pot fi tipărite la întreprinderea de stat ”Statistica” fie în baza contractului dintre BNAA și întreprindere, fie în baza contractelor cu fiecare companie de asigurări. În prezent, opt companii de asigurări din Moldova pot vinde certificate ”cartea Verde”.

Comentarii