26.05.2016 18:49
Cine sunt milionarii ucraineni, ce vor deschide un delfinariu la Chișinău
Primul delfinariu din Chişinău îşi va deschide uşile pentru spectatori, vineri, 27 mai. Organizatorii susţin că, pentru deschidere, au adus din Odesa patru delfini şi două foci care vor face un show de excepţie.
Biletele pentru primul spectacol au fost deja scoase la vânzare, iar preţul porneşte de la 230 de lei pentru o persoană.
Pe lângă show-ul delfinilor, moldovenii vor putea să înoate alături de animale, doar că această plăcere va costa două mii de lei. Iar o cerere în căsătorie la delfinariu va costa în jur de 1.500 de lei. Noul complex are o capacitate de 520 de locuri, se arată într-o învestigație a mold-screet.com.
Potrivit Ziarului de Gardă de deschiderea delifinariului se ocupă omul de afaceri Adrian Focşa. proprietarul companiei Eurosafari SRL, cea care gestionează zona de agrement Goa Territory de pe malul lacului Ghidighici. Zona are piscine și terasă și și-a început activitatea în 2009, fiind amplasată lângă s. Vatra, mun. Chișinău.
Oficial delfinariul aparţine firmei Nemo Lux SRL, care a adus animalele. Firma a fost înregistrată în noiembrie 2015 de către compania Oдесский Дельфинарий din Ucraina. Nemo Lux SRL este administrată de Dumitru Munteanu, cu adresa juridică în apartamentul familiei Munteanu din bd. Mircea cel Bătrân.
Astfel delfinariul din Chişinău va face parte din reţeaua de delfinarii Nemo, considerată a fi cea mai mare din spaţiul post-sovietic.
Potrivit Forbes Ukraina, reţeaua aparţine companiei Nerum, controlată de cinci afacerişti din Odessa, din Ucraina.
Cel mai mare acţionar este Andrei Kislovskii, deputat comunist în consliului oraşului Odessa şi care este şi director juridic al companiei Nerum.
Urmează afaceristul Veaceslav Kuciuk, fratele căruia Mihail este supranumit mişa-milion, pentru afacerile sale tenebre. Ultimul a fost vice-guvernator al regiunii Odessa, iar averea lui era estimată în anul 2007 la 237 milioane de dolari. Tot el ar fi fost implicat într-o schemă de preluare a menajeriei din Kiev.
Al treilea este Serghei Keliuşok, care ar administra afacerea cu delfini, dar şi alte afaceri imobiliare din Odessa. Urmează, Dmitri Urîvski, care anterior a fost antrenorul principal al delfinariului din Sevastopol de unde a pornit afacerea cu delfini, şi ultimul este Ghenadi Galaburda.
O serie de materiale publicate în presa din Ucraina relevă că toţi ar fi implicaţi în afaceri dubioase, atacuri raider, iar succesul lor s-ar datora unor conexiuni politice.
În decurs de 10 ani, de la deschiderea primului delfinariu la Odesa, reţeaua a ajuns la 13 delfinarii, în Ucraina, Belarus, Rusia, Armenia şi Azerbaijan.
Este adevărat că în Armenia şi Azerbaijan expansiunea s-a terminat cu un insucces , iar delfinariile au fost închise.
Mai adăugăm că în Odesa reţeaua deţine și un hotel de cinci stele. Acolo pot fi cazați turiști, la prețuri exorbitante, dar și copii cu probleme de sănătate, pentru delfinoterapie.
Printre oaspeţii frecvenţi se numără şi o serie de afacerişti din Moldova