18.02.2015 16:14
Comuniștii cer modificări în Legea cu privire la serviciul public de alimentare cu APĂ
Nici nu au reușit s-o implementeze, că deja se vorbește despre modificarea ei. Este vorba despre Legea privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, intrată în vigoare în septembrie 2014. Cei care au cerut amendamente la document sunt deputații din fracțiunea comuniștilor. Astăzi, comisia parlamentară de profil a organizat audieri publice asupra proiectului respectiv.
Autorii inițiativei au propus să fie modificate două puncte din lege. În primul rând, să fie exclusă penalizarea consumatorilor casnici pentru fiecare zi de întârziere la plata facturilor. În al doilea rând, să fie introdusă încheierea directă a contractelor între furnizorul de apă și fiecare consumator. În viziunea vicedirectorului executiv al Asociației ”Apă-Canal”, Mihail Știrban, modificările respective nu sunt oportune, deoarece încheierea directă a contractelor presupune anumite condiții, iar, în final, consumatorii casnici vor trebui să-și asume cheltuielile de întreținere și reparație capitală a rețelelor. În plus, nu va fi clar cine se va ocupa de citirea contoarelor și sigilarea lor.
Unii dintre cei care susțin ideea modificării legii recunosc că actualul document este unul mai mult decât necesar atât pentru furnizorul de servicii, cât și pentru consumatorii finali. Cu atât mai mult că până acum, în Republica Moldova nu a existat o astfel de lege. Totuși, ei cred că anumite ajustări sunt necesare, deoarece la începutul anului au apărut mai multe probleme generate de prevederile legii actuale. Este vorba despre introducerea a 2 metri cubi de apă în plus în facturile consumatorilor, cu scopul de a compensa diferenta dintre datele contorului blocului si a celor din apartamente.
Potrivit lui Constantin Becciev, în unele localități din Moldova tariful la apă este de 3-5 ori mai mare decât în capitală. Lucru care s-a întâmplat din cauza că administrațiile publice locale au inclus ilegal cheltuielile legate de exploatarea rețelelor de blocuri în tariful de furnizare a serviciilor comunale. Directorul general ”Apă-Canal” a mai spus că, după decizia acționarilor, instituția este nevoită acum să deconteze circa 400 mil. lei, datorii acumulate în zece ani, de fapt, de gestionarii fondurilor locative. Mai mult de 250 mil. lei deja au fost decontate. Comisia parlamentară de profil a cerut astăzi să fie înaintate propuneri în scris privind modificarea Legii care prevede funcționarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare. Ulterior propunerile vor fi examinate și decisă modificarea sau nu a documentului.