23.11.2015 15:08

Conferință pentru producătorii de jocuri

În acest weekend, toți producătorii de jocuri electronice și-au dat întâlnire la prima conferință internațională de acest gen desfășurată la Chișinău. ”Game Factory 2015” a adunat peste 500 de participanți, printre care și dezvoltatori de jocuri de talie internațională. Cei prezenți la eveniment au avut posibilitatea de a participa la workshop-uri, seminare și trening-uri în domeniu. Organizatorii speră ca această conferință să atragă investiții străine și să constituie temelia unei industrii a jocurilor electronice.

Dumitru Gangaliuc și-a transformat pasiunea într-o afacere. De aproape un an, el a adus jocurile virtuale în Moldova. Între timp, și-a mărit echipa, iar acum se ocupă și de producerea jocurilor propriu-zise.

”Noi am produs o cască virtuală, care îți permite să explorezi spațiul. Dacă te întorci, vezi imagini care se schimbă odată cu mișcarea capului. Am produs ultimul nostru joc în două săptămâni și jumătate. Acesta are drept subiect de bază – Crăciunul și este destinat consumatori de diferite vârste”, - a povestit Dumitru Gangaliuc.

Cu toate acestea, cei care creează sau au de gând să creeze jocuri în Moldova se confruntă cu multe probleme. Deși are potențial, această industrie nu este dezvoltată în țara noastră și nu există o interacțiune între producătorii locali de jocuri video.

”Avem peste 20 de firme care activează în acest domeniu și câștigă bani din aceasta. Cu toate acestea, nu avem o asociație destinată jocurilor. Deci, scopul nostru este să creăm o comunitate pentru ca să încurajăm studiouri mai mici și să dezvoltăm piața”, - a afirmat co-fondatorul ”Game Factory” Vasile Braga.

La eveniment au fost invitați mai mulți producători internaționali de jocuri. Unul dintre aceștia a fost și compania franceză care a creat jocul istoric de acțiune, Assassin's Creed, bine cunoscut în rândul gamerilor.

”În această regiune există multă lume talentată, cu cunoștințe profunde despre industria jocurilor video. De asemenea, aici se dezvoltă o expertiză tehnică foarte bună, mulțumim universităților, - a spus directorul companiei franceze Ubisoft Sebastian Delen”.

Și producătorul de jocuri pentru dispozitive mobile, Game Loft este interesat să recruteze tineri specialiști din Moldova.

”Mi se pare că Chișinăul oferă oportunitate la nivel tehnic. În prezent, încercăm să facem un research. Doar noi avem mulți studenți, care au absolvit bine Universitatea Tehnică și ei ar putea să se dezvolte chiar și în Moldova”, - a menționat reprezentant GameLoft Emilia Mihăilă.

Potrivit statisticilor, în anul 2015, la nivel mondial, venitul industriei producătoare de jocuri s-a cifrat la peste 75 miliarde de dolari. Cei mai mari consumatori și producători de jocuri video sunt SUA, Japonia, Coreea de Sud, Canada, Brazilia și unele țări din Europa.

Comentarii