11.03.2016 15:20

Corupția din Primăria alimentează benzinăriile din Chișinău

Consilieri municipali, activiști din societatea civilă, reprezentanți ai primăriei Chișinău și ai Inspectoratului Ecologic au participat la dezbaterea publică cu tema ”Câte benzinării încap în Chișinău?”. Dezbaterea a avut loc în contextul moratoriului impus de Consiliul Municipal pentru proiectarea și construcția de stații Peco la inițiativa grupului de inițiativă civică ” Dialoguri urbane? ”.

Reprezentanții direcției arhitectură, a celei juridice și a celei pentru comerț a Primăriei au explicat că normele legale privind amplasarea benzinăriilor sunt foarte permisive, ceea ce face posibilă apariția acestora în locuri care stârnesc nemulțumirea orășenilor. Aceștia s-au plâns că deseori sunt impuși să elibereze aceste autorizații în baza unor decizii judecătorești dubioase.

Consilierul municipal Ion Ștefăniță care este și autorul proiectului de decizie privind instituirea moratoriului a acuzat de corupție anume reprezentanții primăriei. Consilierul a comunicat despre standarde duble, și anume unii agenți economici sunt nevoiți să aștepte luni în șir actele permisive, cum este cazul companiei Bemol, iar benzinăriile care se construiesc cu grave încălcări pe str. Calea Ieșilor au primit toate actele de la Primărie în doar două zile. De aceeași părere este și consilierul socialist Alexandr Odințov, acesta a spus că anume corupția din primărie face posibile astfel de cazuri.

Iuliana Cantaragiu, expert în cadrul Centrului Național de Mediu a prezentat un caz când actele permisive pentru construcția din parcul Alunelul a fost eliberată cu grave încălcări de procedură. Mai mult ca atât, reprezentantul agenției ecologice Chișinău a afirmat că compania X-Petrol ar fi falsificat avizul ecologic pe acest obiect. Activiștii și consilierii municipali au fost indignați de încălcarea normelor ecologice și de securitate, în special în cazul autorizațiilor pentru stațiile din str. Calea Ieșilor unde o benzinărie este construită chiar sub pereții unei fabrici la care muncesc peste 800 de oameni iar alături curge un important râuleț subteran.

Victor Lutenco, consilier PPEM, a afirmat că normele actuale de autorizare sunt depășite iar la bază trebuie să fie trei criterii conforme practicii europene – de securitate, ecologie și de asigurare a concurenței. Acestea nu trebuie să afecteze agenții economici și să nu faciliteze scheme de corupție.

Participanții au concluzionat că este corect să fie anulate actele permisive agenților economici care au încălcat normele iar celor care au proiectat totul conform legii să le fie permis.

Între timp, oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat a notificat Consiliul Municipal privind necesitatea de modificare a deciziei privind moratoriul pe motiv că acesta și-ar fi depășit atribuțiile, iar dreptul să anuleze certificatele de urbanism și autorizațiile de construcție are numai Inspecția de Stat în Construcții. Acum CMC are la dispoziție 30 zile pentru a revedea decizia, în caz contrar Cancelaria de Stat îl va contesta în judecată.

Sursa

Comentarii