09.06.2015 08:51

Cu utilaj performant, dar fără doctori

Milioane de lei sunt investiți anual în procurarea utilajului sofisticat pentru spitalele raionale, dar și pentru lucrările de reparație a acestor instituții. Deși investițiile cresc, numărul pacienților care se tratează în centrele raionale scade continuu. Motivul, lipsa specialiștilor dar și neâncrederea pacienților în spitalele raionale. Astfel, de cele mai multe ori, utilajul cumpărat cu sume fabuloase este utiliazat doar de câteva ori pe an.

Deși numărul populației din regiuni scade, anual în infrastructura spitalelor acestora se investește tot mai mult, scrie portalul e-sanatate.md. În acest sens, ministrul Sănătății, Mircea Buga, consideră că în Moldova investițiile în echipament se fac haotic.

Se întâmplă pentru că spitalele, care nu se subordonează Ministerului Sănătății, au o prea mare autonomie în ceea ce ține de investițiile în echipament. „Trebuie să avem o strategie de investiții în echipament. Din păcate deseori se investește haotic și instituțiile spitalicești, fiind subordonate mai puțin Ministerului Sănătății, au o autonomie foarte largă în investiții. Apelează nu doar la surse publice, dar și la donatori străini.

Potrivit statisticelor, numai din bani externi, în anul 2014 s-a cumpărat tehnică medicală de 25 de milioane de dolari. Suma totală acordată de partenerii străini a fost de 50 de milioane, deci cea mai mare parte a fost destinată spitalelor și procurării de tehnică medicală. Anul 2014 a fost cel mai rodnic în acest sens, dar și în 2013 și 2012 în spitale s-au făcut investiții externe de zeci de milioane de dolari, dintr-un volum total de investiții externe de 110 milioane de dolari.

La aceste investiții se mai adaugă și cele interne, întrucât Compania Națională de Asigurări în Medicină alocă anual un buget de aproximativ 160 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 8 milioane de euro pentru proiecte investițioanale de dezvoltare a instituțiilor medicale publice.

Comentarii