19.01.2016 15:51
Cum a fost sărbătorită Boboteaza în Moldova
Una dintre cele mai religioase sărbători creștine se sărbătorește astăzi și poartă numele de Boboteaza. Este vorba de retrăirea momentului în care Mântuitorul a fost botezat de Ioan în apele Iordanului la vârsta de 30 de ani. În Chișinău, conform tradiției, oamenii s-au adunat la bisericile din capitală la rugăciunea de dimineață, urmată de o baie în apele din izvoare sau râuri.
Cea mai principală parte a sărbătorii este considerată sfințirea apei, care are loc în mod tradițional în biserică. Oamenii se adună dis de dimineață pentru a sărbători botezul lui Hristos, pentru a se ruga, a aprinde o lumânare și a lua apă sfințită. Se spune că dacă aduci acasă apă de la biserică, atunci în familie va prevala pacea și calmul pe tot parcursul anului.
”Duhul Sfânt coboară în chip de porumbel peste creștetul Mântuitorului, iar glasul Tatălui ceresc spune: Tu ești fiul meu iubit, întru care am voit! Deci, în această zi, creștinii vin la biserică să se roage, iar la slujba de sfințire a aghesmei să primească această sfințenie”, - a explicat duhovnic al mănăstirii Ciuflea din Chișinău Nicolae Roșca.
După partea oficială celebrată de dimineață, preoții a sfințit și apele reziduale. În acest scop, în iazuri au fost făcute găuri speciale care se numește Iordane. Se crede că scufundarea în apă sfințită poate vindeca boli sau chiar să te curăță de păcate.
Conform tradiției, dacă în ziua Botezului Domnului este ger sau ninge atunci anul va fi de succes, iar recolta - bogată.