În mai multe raioane din țară există școli care s-au închis din lipsă de elevi. Optimizarea nu ar fi atât de „dureroasă”, însă mai multe dintre aceste instituții au fost închise deja după ce statul sau partenerii externi au investit în ele sute de mii sau chiar milioane de lei, scrie o insvestigație marca Anticorupție.md.

Școala din Coada Iazului, Sângerei, a fost închisă acum doi ani. Edificiul impunător, cu ţiglă, termopane şi uşi noi, pare acum un monument al banilor aruncați în vânt. În anul 2008, prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova în această clădire au fost investiți peste 772.000 de lei. Conform documentelor oficiale, jumătate din acești bani (circa 316.000) au fost alocați pentru acoperiș, în timp ce restul sumei a fost utilizată pentru lucrări de tâmplărie. Între timp, instituția a fost, însă, închisă iar copiii au transferați la alte instituții. În clădire a rămas să activeze grupa pregătitoare a grădiniței din sat, unde sunt înscriși doar 11 copii.

Investiții nejustificate s-au făcut și în fostul gimnaziu din satul Slobozia-Măgură. În anul 2008 prin intermediul FISM în această instituție au fost alocați peste 653.000 de lei. Din acești bani a fost reparat acoperișul, rețelele electrice, sistema de încălzire, s-au făcut lucrări de tâmplărie, amenajări pe exterior. Totodată, a fost construit un bloc sanitar pentru copii. La numai câțiva ani după terminarea lucrărilor gimnaziul a fost închis. Motivul - numărul extrem de mic de elevi. Potrivit autorităților, acum în clădire activează școala primară, care utilizează doar două-trei încăperi.

Un alt proiect fără viitor în care s-au investit bani grei este școala din satul Bilicenii Noi, Sângerei. În această instituție a fost construită o centrală termică pe bază de biomasă. Banii s-au alocat prin intermediul proiectului Energie şi Biomasă, iar costul total al proiectului se ridică la 75.200 de dolari la care se adaugă peste 190.000 de lei - în calitate de contribuție a comunității.

Reacția autorităților

Solicitată de sursa citată, ministrul Educației, Corina Fusu, ne-a dat asigurări că în prezent în școlile mici nu se mai fac investiții. "Vom investi doar în școlile de circumscripție, dacă aveți în vedere infrastructura. Va fi obligatorie respectarea unor standarde minime, opt la număr, care țin de sistemul de apă și canalizare, apă caldă, puncte sanitare civilizate, cabinete de fizică, chimie, biologie. Sunt proiectate deja 19 școli de circumscripție care urmează a fi reconstruite în baza unui acord încheiat cu Banca Mondială, în bază de credit", a spus Fusu.

Citiți continuarea investigației pe Anticorupție.md

Sursa