21.09.2016 14:16
Cum judecătorii moldoveni contractau credite de multe milioane pe numele vagabonzilor
Un grup de 16 judecători și trei executori judecătorești reținuți în dosare de corupție au folosit scheme ilegale pentru a obține sume mari de bani.
Companiile pe conturile cărora au fost transferate mijloacele încheiau contracte de garanție. Ca regulă, în calitate de garant al rambursării împrumutului figura un cetățean al RM, din categorii social-vulnerabile, care nu are sau a pierdut actele de identitate. Părțile implicate în această schemă găseau astfel de oameni, în majoritatea cazurilor erau persoane fără adăpost, nu numai din dreapta Nistrului, dar și din Transnistria.
Ulterior se iniția încheierea contractelor de fidejusiune între persoane garante (adică reprezentanții păturilor social-vulnerabile ale populației – nota red.) și societățile financiare care asigură îndeplinirea obligațiilor contractuale. Potrivit lui Morari, drept fidejusori au figurat patru companii înregistrate în Rusia. După ce creditorul și debitorul se adresau în instanța de judecată din Moldova, angajații sau chiar președinții cărora sînt judecătorii reținuți, se emiteau ordonanțe pentru perceperea mijloacelor de la fidejusori. Fidejusorii în cauză transferau din Rusia mijloace în conturile corespondente deschise la „Moldindconbank”. Astfel se încheia schema de spălare transnațională a mijloacelor bănești.
Potrivit reprezentantului CNA Zumbreanu, toate persoanele reținute au obținut statutul de învinuit și au fost arestate pentru 72 de ore. Ele riscă pînă la 10 ani de pușcărie.
Precizăm că ieri, 20 septembrie, au fost efectuate percheziții în birourile și la domiciliul judecătorilor din toată Moldova. Operațiunea de combatere a corupției a fost realizată de către procurorii anticorupție, în comun cu angajații CNA.
InfotagAstfel, suspecții au contractat credite impunătoare pe numele unor boschetari. Pentru transferuri de bani ilegale au fost deschise conturile corespondente pe numele unor persoane terțe. Acest lucru a fost comunicat astăzi, 21 septembrie, în cadrul unei conferințe de presă de către șeful Procuraturii Anticorupție (PA),
, și directorul Direcției generale urmărire penală a Centrului Național Anticorupție (CNA),
, relatează NOI.md.
În prezent sînt intentate 16 dosare penale pentru complicitate la comiterea acțiunilor de spălare a banilor. Ordonanțele pentru intentarea cauzelor penale au fost semnate de către procurorul general interimar, Eduard Harunjen. La momentul actual, în aceste dosare sînt cercetați 16 judecători din instituții judiciare de diferite niveluri. În ceea ce privește cei trei executori judecătorești reținuți în cadrul operațiunii, în viitorul apropiat aceștia vor fi, de asemenea, cercetați.
Potrivit lui Morari, activitățile de investigare continuă și suspecților le-ar putea fi aduse acuzații noi. Șeful Procuraturii Anticorupție nu a exclus posibilitatea tragerii la răspundere a altor persoane. De asemenea, el a vorbit despre primele rezultate ale anchetei, în baza cărora s-a decis arestarea judecătorilor.
Potrivit lui, schemele criminale în care au fost implicate persoanele reținute au fost realizate după principiul „laundromat” („spălătorie”, „spălarea lenjeriei” – nota red.). Creditorul și debitorul încheie contracte privind alocarea creditelor, ale căror valoare variază între 200 de milioane și 700 de milioane de dolari. Mijloacele obținute se transferă în conturile companiilor off-shore, reprezentate de cetățenii Ucrainei.
SURSA