23.10.2015 12:33

Cum ne încălzim la iarnă?

Înclălzirea în această iarnă va arde la buzunar. Cărbunii, lemnele, brichetele și peletele s-au scumpit cu 30-40%. Principalele motive ar fi devalorizarea valutei naționale, criza din regiune, iar în cazul biocombustibilului se mai adaugă și deficitului de materie primă.

Astfel, o tonă de cărbune costa în jur de 4.200 de lei, cu 900 de lei mai mult decât anul trecut. Un metru cub de lemne costă 750 de lei, faţă de 650 cât era anul trecut. Totodată, pentru o tonă de brichete vom achita până la 2.400 de lei, cu aproape 700 de lei mai mult, iar preţul peletelor s-a ridicat cu 500 de lei, ajungând să coste până la 3.000 de lei pentru o tonă.

Specialiștii în energia verde ne îndeamnă să fim prudenți atunci când alegem brichetele și peletele pe care le ardem în cazan, mai ales că putem verifica calitatea acestora în condiții de casă.

Expertul proiectului ”Energie și biomasă” Oleg Brînză a explicat pentru MBC cum e corect să alegem biocombustibilul. ”Putem să observăm calitatea biocombustibilului chiar din primul contact vizual. Astfel, dacă brichete au o structură densă și o suprafață lucioasă, fără fisuri, acestea se vor descompune mai greu și vor arde mai bine. Dacă suprafața are fisuri, descompunerea va fi mai rapidă și, respectiv, se va produce mai puțină căldură”, - a spus el.

Certificarea biocombustibilului solid este obligatorie din punct de vedere legal începând cu ianuarie 2015, însă Republica Moldova nu are un laborator de testare a acestuia. Astfel, până la sfârşitul anului, Proiectul Energie şi Biomasă s-a angajat să achiziţioneze din fonduri europene echipament modern de testare a calităţii brichetelor și peletelor produse în țară.

Comentarii