31.12.2014 11:34

Cum va arăta lumea peste 25 de ani: 5 predicții curajoase

Cand ne gandim la viitor, ne imaginam masini zburatoare sau roboti care sa preia treburile gospodaresti. In niciun caz nu indraznim sa visam la imortalitate prin copii ale creierului. Vezi 5 previziuni culese de la specialisti din arhitectura, auto, fizica, robotica.

Sunt doua tipuri de oameni in lume: cei care traiesc de pe o zi pe alta si cei care au o viziune, privesc inainte, departe si vad oportunitatile, dar si amenintarile. Natalia Hatalska face parte din a doua categorie si priveste foarte departe in noua ei carte “FutureMakers. Today”.


Privind spre anul 2039, cartea sa include interviuri cu o serie de futuristi celebri despre tot felul de lucruri - de la cercetarea la nivelul creierului, la orasele viitorului si bani. Cei de la Fastcoexist au selectat cateva idei importante, care pot fi considerate predictii.

1. Orase pe mai multe nivele

Designerul polonez Janusz Kaniewski se asteapta sa vada mai putine masini in orasele anului 2039 si o schimbare in infatisarea lor. Nu vom mai vedea bulevarde late pentru masini. In schimb, cladirile vor fi mai apropiate unele de altele, iar transportul va avea loc la nivele superioare, nu la nivelul solului.

“Strazile se vor transforma in piete si nu va mai fi nevoie de pasaje lungi. De asemenea, vor reveni curtile in forma de enclave, inconjurate de cladiri”, spune designerul.

Kaniewski se asteapta sa vada o versiune a “oraselor verticale” cu servicii publice la nivelurile superioare. “Parterul va fi rezervat pentru viata de zi cu zi a saracilor. Al doilea etaj va fi rezervat pentru oamenii instariti care isi vor permite sa construiasca gradini pe acoperisurile caselor lor. Acestia vor beneficia si de un sistem de transport care va interconecta nivelele mai inalte”, explica Kaniewski.

2. Producatorii auto vor vinde kilometri, nu masini

Oamenii Mileniului 3 nu mai au au o cultura a masinilor, asa cum o aveau parintii lor, din generatia trecuta. Din ce in ce mai putini oameni obtin permisul de conducere si isi cumpara masini. Ce inseamna acest lucru pentru viitorul companiilor auto?

“Ceea ce vad este ca uneori pentru consumatori accesul este mai important decat proprietatea. Acum cativa ani am intrat intr-un parteneriat cu Zipcar. Ce ne place la Zipcar este ca ei nu spun ca inchiriaza masini, de fapt spun ca vand masini pentru cateva ore la un moment dat. Si eu cred in asta”, spune Sheryl Connelly, vizionarul de la Ford Motor.

Connelly se asteapta la un sistem de transport mai diversificat si delimitarea dintre transportul public si cel privat sa se estompeze: “Bill Ford, CEO-ul nostru, spune ca vor fi mai multe forme de transport si sisteme de tip car-sharing, inchirieri, toate aceste elemente facand parte din viitor”, adauga Connelly.

3. “Backup la creier”

Hatalska l-a intervievat si pe pe fizicianul Michio Kaku, care a vorbit despre viitorul cercetarii la nivelul creierului, incluzand doua mari proiecte cu finantare publica in Uniunea Europeana si in Statele Unite.

Cu un milliard de euro, UE vrea sa creeze o simulare a creierului cu ajutorul computerelor, in timp ce SUA au un proiect paralel, usor diferit, care va consta in monitorizarea tuturor cailor neuronale ale creierului uman”, precizeaza acesta.

“Brain 2.0 inseamna sa ai o copie de backup a creierului tau. In principiu, daca mori, copiile backup inca vor fi acolo, deci, intr-un sens mai ciudat, aceasta va fi o forma de imortalitate”, explica fizicianul.

4. Sfarsitul mortii?

Max More, CEO al Fundatiei pentru Extensia Vietii Alcor crede ca imortalitatea va fi o chestiune tot mai actuala. El prezice ca intregile notiuni despre moarte se vor schimba, criologia devenind o realitate:

Toata ideea criologiei este o extensie a medicinei de urgenta", spune el. In viitor, fenomenul decesului, asa cum e inteles acum, nu va mai exista. Tehnologia va putea prelungi intr-un anumit fel viata persoanelor.

5. Roboti pentru casa

Nicio viziune asupra viitorului nu arfi completa fara roboti. Hatalska l-a intervievat pe Colin Angle, CEO al Corporatiei iRobot.

Vad un viitor in care roboti multipli lucreaza impreuna prin casa. Un robot va aspira podelele, altul le va spala. Mai multi roboti vor avea grija de alte treburi gospodaresti. Toate acestea vor fi posibile cu ajutorul unui robot central care va fi punctul central al comunicatiilor intr-o “casa inteligenta”.

Va fi inclusiv un robot care iti va face bautura cand ajungi seara acasa. Dar Angle nu se asteapta ca robotii sa preia totul: ”Filmele de la Hollywood sunt captivante, dar nu sunt realiste. Ne concentram sa construim roboti practici, care sa indeplineasca sarcini specifice, care sa vina in ajutorul consumatorilor din lumea intreaga”, mentioneaza Angle.

Comentarii