30.12.2014 09:39
De ce să NU îți faci o listă cu dorințe și obiective de Anul Nou
1 ianuarie se apropie, esti entuziasmat deja de noul inceput proaspat si te pregatesti sa iti scrii lista de dorinte si decizii pentru urmatoarele 12 luni. Dar sunt sanse mari ca acest obicei sa faca mai mult rau decat bine, spun psihologii.
Este si parerea lui Amy Cuddy, psiholog si profesor asociat la Harvard Business School.
“Nu suntem deloc buni in stabilirea unor obiective rezonabile. Si, atunci cand nu atingem un astfel de tel nerezonabil, ne umplem de anxietate si stima noastra de sine scade”, spune ea.
Iata mai jos principalele motive pentru care nu ar mai trebui sa iti faci o astfel de lista, potrivit lui Cuddy, citata de Business Insider:
1. E prea categorica
Oamenii fac afirmatii absolute in legatura cu ceea ce urmeaza sa faca. Este o greseala. Este calea cea mai scurta catre esec, pentru ca, de exemplu, nimeni nu va putea sa mearga la sala de trei ori pe saptamana pe parcursul intregului an. Poate ca vei incepe anul in forta, dar la un moment dat vei trece printr-o perioada in care va trebui sa o lasi mai moale, independent de vointa ta.
Pe de alta parte, e la fel de inutil sa iti propui un tel vag si indepartat, precum “Imi voi lua un job”, pentru ca nu ai de unde sa apuci o asemenea tinta.
2. E incadrata de negativism
Oamenii au tendinta sa se concentreze asupra lucrurilor pe care vor sa le schimbe la ei insisi si pe aspectele care nu le plac la ei insisi. Cand faci asta, te infunzi in propriile emotii negative. Unele dintre aceste emotii sunt motivante, intr-adevar, dar majoritatea nu-ti fac niciun bine. Daca, de exemplu, spui “Nu voi mai manca deloc junk food”, te denigrezi singur chiar inainte sa incepi sa mananci sanatos. Mai bine iti propui sa mananci mai sanatos, astfel vei ramane motivat si optimist.
3. E concentrata pe rezultat, nu pe procesul in sine
Daca te concentrezi sa mergi 100 km, si te gandesti numai la acel numar – 100, incercand sa inregistrezi fiecare progres, va fi cu siguranta demoralizant, pe tot parcursul. Te vei simti ca un ratat deoarece vei compara mereu unde esti acum cu unde iti doresti sa fii.
4. Se bazeaza pe forte exterioare
E o idee proasta sa incluzi alte persoane si momente de noroc in lista ta de obiective. Daca vrei sa fii promovat la locul de munca, iti vei face o favoare daca te vei concentra pe pasii realizati de-a lungul carierei. Daca te vei considera de la bun inceput un ratat in cazul in care nu obtii pozitia pe care ti-o doresti arata ca desconsideri o gramada de factori care nu depind de tine, precum strategiile sefului tau sau alte schimbari de roluri in cadrul companiei.
In cartea la care lucreaza acum, “Presence”, Amy Cuddy vorbeste despre auto-inghiontire – un proces constant in care iti stabilesti obiective mici. Astfel, 1 ianuarie ar trebui, in opinia ei, sa ramana in continuare o data simbolica pentru inceperea unui lucru care sa lase loc acestor mici auto-imbranceli, fara sa aduca prea mult stres.
Una dintre dorintele recente ale lui Cuddy a fost sa se indragosteasca de alergat, evitand sa-si propuna un anumit numar de kilometri sau de ore pe saptamana in acest sens. A inceput cu o alergare usoara, care sa-i permita sa poarte o conversatie pe toata durata ei, propunandu-si ca de la acel nivel sa construiasca mai departe.