15.10.2015 13:55
Digitalizarea carnetelor de muncă
Carnetele de muncă, în formatul existent, ar putea fi eliminate în câțiva ani din circuit și înlocuite printr-un sistem electronic modern. Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în parteneriat cu Echipa Economică Germană și Camera Americană de Comerț din Moldova au lansat astăzi consultări publice privind reforma de modernizare a sistemului de evidență a activității de muncă.
Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei susține că o reformă a sistemului de evidență a salariaților este una inevitabilă, în condițiile în care conceptul actual, adică carnetul de muncă, reprezintă un procedeu costisitor, ineficient și învechit. În schimb, este analizată posibilitatea de a introduce un registru electronic.
”O să discutăm să găsim modalitatea optimă de creare a acestui registru de evidența datelor. Avem experiența colegilor din România și din alte state. Avem sistem electronic la Casa Națională de Asigurări Sociale, care are tangențe cu aceste aspecte. Mai avem sistemul electronic la Inspectoratul de Stat al Muncii. Mai urmează să identificăm cea mai eficientă soluție pentru a implemeta sistemul în practică ”, - a declarat viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei Iurie Crăciuneac.
În România, primele discuții privind scoaterea din uz a carnetelor de muncă s-au început încă în anul 2004, însă abia la 1 ianuarie 2011 acestea au fost eliminate definitiv. În prezent, la sistemul electronic de evidență a salariților au acces inspecțiile teritoriale de muncă și angajatorii. Totuși, sistemul electronic nu presupune și lipsa contractelor fizice de muncă.
Reprezentantul companie de avocatură din România Diana Neagu a menționat că în România procesul a durat cel puțin un an de zile. ”ITM-ul a restituit cărțile de muncă angajatorilor pentru a face ultimele completări. Angajatorii, la rândul lor, au restituit salariaților acestea, pentru ca ei să le ducă la Case de Pensii și de Asigurări Sociale ca ei să le scaneze și să introducă în sistemul electronic toată informația”, - a spus ea.
Deocamdată, nu este clar când și în ce mod va începe reforma sistemului de evidență a salariaților din Moldova. Însă, sunt examinate două concepte de alternativă la sistemul curent, care să reducă povara administrativă pentru întreprinderi și angajați. Potrivit Echipei Economice Germane, sistemul electronic trebuie să permită accesarea datelor online, iar angajatorii să fie obligați să facă rapoarte obligate, cel puțin la inițierea și finalizarea relațiilor de muncă. În același timp, și angajaților să li se permită să verifice corectitudinea rapoartelor.
În paralel cu Echipa Economică Germană, și Agenția SUA pentru Dezvoltare, USAID, a elaborat conceptul ”Serviciul Personal”, care este un sistem similar celui din România.
Problema înlocuirii carnetelor de muncă este discutată în Republica Moldova din 1998, când au fost introduse carnetele de muncă de model “nou”. În 2007 a fost creat grupul de lucru în cadrul Ministerului Justiției în vederea reformării carnetelor de muncă, însă acțiunea nu a avut continuitate.