04.10.2016 09:01
Două structuri vor lupta cu contrabanda de alimente
Serviciul Vamal (SV) şi Serviciul Fiscal de Stat (SFS) intenţionează să-şi unească eforturile în lupta cu contrabanda de legume şi fructe.
Iniţiativa ţine de necesitatea de a contracara acţiunile furnizorilor care la importul mărfurilor alimentare de peste hotare perfectează certificate fitosanitare false, comunică NOI.md.
Specialiştii Serviciului Vamal şi Inspectoratului Fiscal de Stat au înaintat propunerea de a elabora un mecanism de interacţiune şi schimb de informaţie în cazul descoperirii legumelor şi fructelor de import cu acte false de provenienţă a mărfurilor. Aceste structuri intenţionează, de asemenea, să adopte în comun decizii în legătură cu cazurile depistate. După cum au menţionat la şedinţa grupului comun de lucru directorul SV, Vitalie Vrabie, şi şeful SFS, Sergiu Puşcuţa, aceste măsuri vor contribui la promovarea producţiei autohtone peste hotare, unde reputaţia producătorilor moldoveni a fost ştirbită după numeroasele plîngeri în legătură cu depistarea mărfurilor de import din ţările terţe sub marcă moldovenească.
Conducătorii instituţiilor vamală şi fiscală şi-au exprimat încrederea că perfecţionarea mecanismului de depistare a contravenţiilor legislaţiei la importul de alimente va asigura completarea stabilă a bugetului de stat. Vitalie Vrabie a adăugat că în acest scop toate structurile competente trebuie să sporească vigilenţa pe toate segmentele activităţii ilegale, iar întreprinzătorii care muncesc în cadrul legii trebuie să beneficieze de privilegii.
Unul dintre ultimele cazuri de depistare a mărfurilor alimentare de contrabandă sub marcă moldovenească a fost descoperit graţie acţiunilor conjugate ale SV şi organelor procuraturii. Din Turcia erau livrate loturi mari de struguri, pentru care în Moldova erau perfectate certificate fitosanitare. În acţiunile ilegale era implicat un angajat al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, care a perfectat acte false de provenienţă la un lot de 20 de tone de struguri, exportat în Rusia sub marcă moldovenească.
SURSA