18.11.2015 16:51

Elevii vor învăța să-și aleagă cariera potrivită

Pentru a face un pas corect atunci când își aleg profesia, elevii din școli vor fi instruiți începând din clasa a 5. Proiectul-pilot este programat pentru primăvara anului 2016 în 13 de școli din toată țara.

Autorii proiectului speră că astfel va putea fi redus șomajul și va fi îmbunătățită cooperarea dintre învățământ și piața forței de muncă.

Absolvenții școlilor din țară aleg de multe ori profesii care nu sunt solicitate pe piață. Ca rezultat, aproape un sfert dintre tinerii sub 30 de ani sunt șomeri.

”Uneori ne întâlnim cu așa momente, când tinerii, absolvind o instituție de învățământ nu pot să se angajeze în câmpul muncii. Probabil, în așa cazuri, ei nu știau cât de solicitată a fost această profesie pe piața muncii. Avem tineri care necesită să fie ghidați în carieră, doar avem tineri care sunt în căutarea unui loc de muncă, dar nu au o profesie”, - a menționat șef al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă Valentina Lungu.

Pentru a reduce rata șomajului și a îmbunătăți cooperarea dintre educație și piața forței de muncă, a fost elaborat o nouă curriculă de consiliere profesională în rândul elevilor de la clasa a 5 până la clasa 12. Acesta va fi gata la început de an și din primăvară anului 2016 va fi lansat în primele 13 școli în care studiază în jur de 1.200 de copii.

”Pentru a proiecta cariera, tinerii trebuie să-și identifice potențialul. Dacă ei și-au ales o specializare, ei trebuie să identifice ce ar trebui să dezvolte pe parcursul anilor de studii. Copiii trebuie să cunoască multe despre profesii, să știe ce se întâmplă pe piața muncii și să vadă dacă profesia este solicitată”, - a afirmat pentru MBC manager de proiect REVOCC Lia Sclifos.

Orientarea profesională va avea loc în cadrul lecțiilor de educație civică și a orelelor de clasă. În plus, este programat deschiderea a trei centre de planificare a carierei în Soroca, Cahul și Chișinău, în cadrul cărora copiii își vor putea forma o viziune clară asupra fiecărei profesii în parte.

”Vor fi editate broșuri informative, și va lucra un personal bine instruit, care va putea răspunde la toate întrebările, va putea vorbi despre diferite profesii - cum e să fii un instalator, un specialist IT, asistentă medicală. Profesorii vor utiliza exemple concrete, video și chiar vor fi organizate vizite la întreprinderi”, - a afirmat şeful Biroului pentru Cooperare Tehnică al Ambasadei Austriei la Chişinău Gerhard Schaumberger.

Proiectul este implementat cu sprijinul financiar al Agenției pentru Dezvoltare din Austria în valoare totală de 400 de mii de euro. După finalizarea fazei pilot, care va dura un an, se planifică extinderea programului în toate instituțiile de învățământ din Republică.

Comentarii